Spesielt om alpakkagarn

Nyttig fakta og informasjon om vårt alpakkagarn.

Alpakkafakta
• Alpakka er ikke ull, men hår.
• Alpakkahår er hule fibre og isolerer både for varme og kulde.
• Alpakka- og isbjørnpels har samme evne til å isolere i våt tilstand.
• Alpakkafibre er naturlig glatte og svært myke.
• Alpakkafiber inneholder svovel og er naturlig selvrensende.
• Skyllemiddel ødelegger alpakkagarnet og må aldri brukes på alpakkaplagg.
• Alpakka egner seg supert til babyklær og plagg til allergikere, fordi fibrene ikke inneholder lanolin som binder til seg støv og bakterier.
• På grunn av isolasjonsevnen egner alpakka seg ekstra godt til de som har reumatiske plager og leddgikt, og for dem som sitter mye stille eller fryser lett.
 
Perfekt for sart babyhud
Alpakkagarn egner seg spesielt til sart babyhud fordi det ikke klør og ikke inneholder lanolin eller andre allergifremkallende stoffer. Det er svært få som reagerer allergisk på vårt garn. Alpakka er et hypoallergenisk dyr, og den naturlige mengden svovel i fibrene er bra for sart hud.
 
Naturlig termostat
Små babyer trenger hjelp til å holde riktig kroppstemperatur mens den indre termostaten deres finjusteres. Alpakkafiber har fordelen at den varmer tre ganger mer enn vanlig saueull, samtidig som de glatte fibrene puster godt og slipper overskuddsvarmen ut. Dette er fordi alpakkadyrene lever i et klima med svært store temperatur-svingninger fra minus 20 til pluss 20 grader i løpet av et døgn. Derfor er pelsen både lun og svalende etter behov. Plagg i alpakkagarn blir naturlig nok gode og varme, samtidig som de puster lett.
 
Vask & Vedlikehold
Alpakkafiber av høy kvalitet inneholder svovel som har selvrensende egenskaper, derfor bør du alltid prøve å lufte plagget først. Ofte forsvinner vond lukt raskt når alpakkaplagget får henge fritt i frisk luft, så kanskje er det ikke nødvendig med en vask likevel. Et plagg som vaskes litt sjeldnere, holder seg pent lenger.
 
Flekker kan med fordel behandles direkte, uten å vaske hele plagget. Klem forsiktig med en fuktig klut. Ikke gni, da garnet tover lett. Når det trengs skal plagg i alpakkafiber vaskes etter den mest skånsomme metoden. Har du en moderne vaskemaskin med ullvugge, er det faktisk mer skånsomt å vaske i maskin enn å vaske for hånd. Bruk alltid et spesialvaskemiddel for ull/silke.

Vaskes i ullvugge 30 °C • Vreng plagget før vask • Bruk vaskemiddel for ull/silke • Bruk ikke skyllemiddel • Tørkes flatt
 
Kjærlig vedlikehold av alpakka-plagg
Hvis plagget nupper litt: alpakkafiber nupper erfaringsmessig mye mindre enn både ull og kasjmir. Plaggene kan likevel være sårbare på steder som er utsatt for gjentatt gnisning, for eksempel under armene, der du sitter på stolen, der veska gnisser, etc. Hvis du oppdager små hårballer eller nupper på et plagg, fjerner du dem forsiktig med fingrene. Eller bruk en ullkam. Fjern nuppene i maskeretningen (vertikalt). Hold plagget stramt og bruke lette, korte bevegelser. På grunn av slitasje, bør du ikke bruke rulle, syntetisk klesbørste eller elektrisk nuppefjerner.
 
Hvis uhellet er ute
Er uhellet ute og du drar ut en tråd i strikkeplagget kan du fikse det med litt tålmodighet. Ta av deg plagget, og legg det flatt. Trekk forsiktig i plagget rundt området som tråden henger fra. Du kan se hvordan tråden trekkes inn i maskene igjen slik at de går tilbake til den opprinnelige formen. Hvis du ikke får dratt inn hele løkken, trekker du løkken over på vrangen med en heklekrok og lar den henge løst.
 
Alpakkagarn er så glatt at knuter ofte løser seg selv: Klipp derfor aldri tråden kort uten først å ha festet den godt i svinger som en S! Viktig: Hvis du er så uheldig å ryke tråden, fest den som en S-form.