Tips og råd til deg som strikker

Her er gode tips til deg som strikker

Før du begynner
Les gjennom oppskriften før du begynner å strikke. Da får du en generell forståelse for gangen i arbeidet, og du unngår å strikke feil. Sjekk våre nettsider for rettelser.

Velg riktig garn
For et best mulig resultat anbefaler vi at du strikker i garnet som er oppgitt i oppskriften. Selv garn med samme løpelengde, det vil si meter per gram garn, kan ha et ulikt maskebilde. Garn med ulikt volum vil avvike i antall masker per 10 centimeter i bredden og antall pinner i høyden.

Pass på strikkefastheten
For at plagget du strikker skal få de målene og fasongen som er oppgitt i oppskriften, må du overholde strikkefastheten. Ikke alle strikker likt. Strikker du løsere enn strikkefastheten som er oppgitt, blir plagget større. Strikker du fastere blir plagget mindre.

Strikk en prøvelapp
Sjekk strikkefastheten ved å strikke en prøvelapp. Tell antall masker på 10 cm i bredden. Har du flere masker enn oppgitt, skift til tykkere pinner. Har du færre masker, skift til tynnere pinner. Alle strikker litt ulikt, og pinne-nummeret i oppskriften er kun veiledende. Bare et halv pinne-nummer opp eller ned kan gjøre forskjell.


Strikkeplagg bør også tørkes med omtanke

Når du vasker i maskin sentrifugeres overflødig vann ut av plagget. Det er fint, men unngå likevel å henge strikkeplagg til tørk. Du kan oppleve at det siger og mister fasongen da. Strekk plagget lett i fasong både i lengden og bredden. Legg det så over f.eks. et tørkestativ, eventuelt med et frottéhåndkle under for å unngå spilemerker, og la det ligge til det er tørt.

Damp med riktig teknikk
Strikkede plagg kan om nødvendig dampes lett med et fuktig klede. Vri opp kledet i rent vann, og «slå» ut overflødig fukt. Vreng plagget med vrangen ut, legg kledet over, og hold det varme strykejernet et par millimeter over slik at dampen slår ned i strikkeplagget. Ikke press strykejernet ned på et strikkeplagg. Gjør du det, blir det flatt og noe av den luftige strukturen i maskebildet blir borte.

Tenk når du tover
Både strikkede og heklede plagg kan toves i maskinen forutsatt at du har brukt garn i ull eller alpakka. Superwashbehandlet garn kan ikke toves. Vask det du skal tove på 30 til 40 °C finvask, men vær oppmerksom på at vaskemaskiner tover forskjellig så her må du prøve deg frem. Generelt sett tover store plagg mer enn små plagg, og noe som er løst strikket tover mer enn det som er fast strikket. Strekk plagget i fasong mens det ennå er vått, og la det tørke liggende flatt.

Bryt alle regler
Det viktigste du har med deg i den kreative prosessen, er kunnskap om garnfiberen. At du vet hvordan den oppfører seg mens du strikker, i det ferdige plagget og i vask. Og at du kjenner litt til egenskapene. F.eks. om garnet tover eller ikke. Om isolasjonsevnen er god eller ikke. Og du vil absolutt bruke litt mer penger på garn til et plagg du legger usannsynlig mange timer og arbeid i. Ikke velg det billigste syntetgarnet til ditt neste arvestykkeprosjekt.

Men for øvrig kan man gjøre som man vil!
Eksperimenter med teknikker, garn og strikkefasthet. Våg deg ut på å lage dine egne oppskrifter og mønster. Plukk ut dine helt personlige yndlingsfarger. Test og prøv og se hva som skjer. Blir det helt feil har du uansett lært noe nyttig.