Lystyper og egenskaper

Vi har et stort utvalg av lys i forskjellige størrelser og former, laget av ulike materialer. Her får du en oversikt over hva slags typer lys vi har og egenskapene til de ulike materialene.

Lysmaterialer

Parafinlys
Mange av våre lys lages av parafin. 100% parafin utvinnes av mineralske oljer. Kjennetegnet på et parafinlys er at flammen gir et fin gjenskinn i "kroppen" på lyset. Parafinlys tåler ikke solen så bra og kan smelte dersom det blir utsatt for sollys.

Stearinlys
100% ren stearin er en fornybar råvare fra plante- eller dyreriket. Den tåler bedre varme og kan utsettes for direkte sollys. Lysene har en større flamme og brenner med en tørr voksskål, det vil si at det ikke er så mye flytende voks. På stearinlys er det eksta viktig å holde veken på maks en cm. 

Våre stearinlys er merket med Svanen - et symbol for miljømerking. Du kan lese mer om Svanemerket på svanemerket.no.

Lystyper

Lys i glass
Lys i glass er ofte laget av en miks av parafin og stearin. Her behøver man ikke å kontrollere flammen i like stor grad siden glasset holder på voksen. Dersom det er et duftlys skal det kun være tent til overflaten har smeltet. Slukk lyset og nyt duften. La lyset stivne før det tennes på nytt, da holder duftlyset lengre.

Figurlys
Figurlys er laget for det visuelle og er ikke alltid like godt egnet til å brenne. Derfor må man plassere det på et fat som kan ta imot rennende voks.

Store/tykke lys (kubbelys)
Lys med større diameter enn 70mm kan trenge "hjelp" til å brenne pent nedover. Voksen er kaldest lengst vekk fra flammen og når man får kanter på lyset må disse skjæres bort før neste brenning. Det hjelper at man brenner et kubbelys minst fire timer om gangen. Brenner man det i kortere tid vil man lett få disse tykke kantene. Det er også en sammenheng mellom tykkelsen på veken og diameteren på lyset, jo større diameter på lyset, jo tykkere er veken.

Rustikklys
Rustikklys er håndfylte former med varm voks i ønskede farger. De må avkjøles sakte for ønsket rustikkeffekt, og er derfor mye "seigere" og ikke så ømfintlig for sollys. Dette gjør at de egner seg fint til å stå i lyslykt. Rustikklysene kan imidlertid miste farge i direkte sollys.

Telys - 100% parafin eller 100% stearin
De fleste av våre telys er laget av 100% parafin og er merket med brennetid. Det betyr at lysene skal brenne i den tiden som er angitt på pakken. Blir et telys tent og slukket igjen vil det ikke alltid brenne den angitte tiden.

Dersom veken til et telys ligger mot siden kan flammen treffe kanten. En flamme har meget høy temperatur så ved direkte kontakt med plast eller glass vil disse smelte eller sprekke. Det er derfor veldig viktig at veken rettes opp før den tennes. Telys leder varme så telysholdere kan bli varme og må derfor stå på et underlag som tåler dette.

Nille har telys for alle stunder og anledninger: Telys med brennetid på fire timer for de korte stundene, telys med brennetid på seks timer for hverdagshygge og telys med brennetid på åtte timer for hverdag, fest og de lange nattetimer.

Lysinformasjon

Sot
Sot oppstår når man har en blafrende flamme. Det forekommer når lyset har for høye kanter (maks 0,5 cm), lyset er plassert nede i glassylindere eller lykten har for lite innslipp av luft. Trekk og bruk av varmepumper får gjerne en flamme til å blafre, i tillegg til når man passerer et tent lys.

Vekens størrelse
Veken må ikke være for høy under brenning, maks 1 cm. Man må også følge med på at den ikke krøller seg og lager en stor klump (soppeffekt). Da blir flammen ekstra stor og varm for lyset, og lyset kan kollapse.

Brennetid
Vi på Nille merker våre lys med brennetid. Da vet du hvor lenge det lyset du kjøper forventes å brenne. Dersom du følger våre råd garanterer vi brennetiden.

Fjerning av voks
Vent til voksen har stivnet før du skal fjerne den fra tekstiler. Du kan eventuelt legge tekstilene i fryseren først. Plukk forsiktig bort den harde voksen. Eventuelle rester kan du fjerne ved å bruke et strykejern:

  • Legg tekstilet mellom to ark rent tørkepapir.
  • Legg noe stoff (f.eks et rent kjøkkenhåndkle) oppå papiret.
  • Deretter stryker du med et varmt strykejern. Da suges voksen opp i tørkepapiret.
  • Nå kan du vaske tekstilet som normalt. Det kan være lurt å spraye flekken med flekkfjerner først.

Lysgaranti

Lys er vårt mestselgende produkt og vi er så stolte av, og sikre på, at våre lys er av ypperste kvalitet, at vi nå har innført en 100% fornøydgaranti! Med andre ord – du risikerer ingenting ved å prøve oss og se om vi kan leve opp til denne tøffe ambisjonen!