Knask eller knep!

Sammen med Unicef for en inkluderende Halloween

Oktober byr på halloween og skummel moro for mange barn, men ikke alle får være med på festen. En ny undersøkelse blant norske foreldre viser at 1 av 4 mener at det mangler rammer for inkludering av barna. Nå lanserer vi Nille og UNICEF Norge et sett nye kjøreregler for høytiden.

Alle barn som ønsker det skal få være med på halloweenfeiringen.
Morsomme selfe-effekter til halloween-festen

Halloween er en stor feiring - husk å inkludere!

– Vi ønsker å bidra til at alle barn som ønsker det, skal få være med på halloweenfeiringen. Hvert år ser vi glade og forventningsfulle barn på jakt etter kostymer og snop til knask eller knep, nå skal vi sikre at ingen blir sittende alene. Vi må gjøre det like selvfølgelig at alle barn inviteres med på halloween, som at de inviteres i hverandres bursdager, sier Cecilie Lyse Hørthe, markedsdirektør i Nille.

Kjøreregler for halloween
Knask eller knep!

Nille og UNICEF Norges kjøreregler for halloween:

 1. PRAT MED BARNA
  Prat med barna i forkant om hvilke regler som gjelder for halloweenfeiringen: alle barn som har lyst, skal få være med. Slik skaper vi forståelse og setter forventninger hvordan feiringen gjennomføres.
 2. KOORDINER MED ANDRE FORELDRE
  Ta kontakt med andre foreldre i god tid før halloween for å diskutere felles kjøreregler og planlagte aktiviteter.
 3. INVITER GRUPPER 
  Gruppeinndelinger som «hele klassen», «alle guttene i klassen» eller «alle i speidergruppa» er forståelig. Å utelate en eller tre fra en gruppe er ikke greit.
 4. FANG OPP DE SOM FALLER UTENFOR 
  Bruk barna som agenter til å spore opp de som ikke er inkludert, og gjør plass til dem på festen. En invitasjon i siste liten, er bedre enn ingen invitasjon!
 5. TA HENSYN
  Ikke alle kan eller ønsker å ta del i halloween-feiringen. Ta hensyn til signaler og vær obs på at barna det kan gjelde ikke blir ekskludert i andre sosiale sammenhenger.

 

Du finner mange fine kostymer til Halloween hos Nille
Morsomme selfe-effekter til halloween-festen

Vi trenger felles kjøreregler, også for halloween

– Bak et morsomt kostyme kan det skjule seg en trist gutt eller jente som bare ønsker å føle seg inkludert. Forberedelsene til høstens store begivenhet gjøres ofte i fellesskap, og er både synlig og langvarig. For dem som har få eller ingen venner, blir halloween ikke bare én dag med utenforskap, men en lang periode hvor de føler seg utenfor. Et slikt sett med kjøreregler sikrer at vi setter fokus på nettopp dette, sier Kristin Oudmayer i UNICEF Norge

Morsomme hodebøyler til halloween finner du hos Nille!

Voksne må ta ansvaret for at alle får være med

– Vi ønsker at halloween skal være en inkluderende feiring. Ingen skal måtte oppleve å bli sittende hjemme og vente på at festen de ikke er invitert til ringer på døra. Derfor trenger vi økt oppmerksomhet og kunnskap. Målet med dette initiativet er å gjøre det enklere for de voksne å ta ansvaret for at alle får være med. Når man har et sett kjøreregler å vise til, blir inkluderingen lettere for både små og store, avslutter Cecilie Lyse Hørthe og Kristin Oudmayer, UNICEF Norge.

Knask eller knep!
Mange barn gruer seg til halloween - sammen med Unicef gjør vi noe med det
Ingen barn skal trenge å være alene på halloween