Hurra for 17. mai

17. mai er vi så glad i – og selvsagt skal det forberedes, pyntes og feires i forbindelse med Norges nasjonaldag. Her kan du lese om tradisjoner, mat og forberedelser til 17. mai.

Få, om noen, setter nasjonaldagen så høyt som oss nordmenn. I andre land vet de knapt når nasjonaldagen er - men i Norge er 17. mai et begrep – ikke en dato. Store og små gleder seg til den store tradisjonsbundne dagen som vi alle er så glade i.

Hvorfor feirer vi 17. mai?

17. mai er Norges nasjonaldag. Denne dagen i 1814 ble medlemmene av Riksforsamlingen på Eidsvoll enige om den endelige versjonen av landets grunnlov. Forsamlingen valgte deretter enstemmig regenten, prins Christian Frederik, til konge av et uavhengig Norge.

Her ser du vårt store utvalg av 17. mai-effekter!

Barnetoget på 17. mai

Vi som bor i Norge tar barnetogene på 17. mai som en selvfølge. Smilende barn i tog med flagg, tuter og fløyter, 17. mai sløyfe, bunad og andre 17. mai klær er selve symbolet på feiringen av nasjonaldagen vår – men i de fleste andre land markeres nasjonaldagen med militærparader, ikke barnetog. Bjørnstjerne Bjørnson bidro sterkt til innføringen av barnetog i Norge. Skolebestyreren på skolen der Bjørnson jobbet var den som arrangerte det første barnetoget, en skikk som Bjørnson gikk i bresjen for å spre til hele landet.

Miljo-uke15-NLL-06092_2.jpg17. mai-frokost

Frokost med familie og venner på 17. mai er en hyggelig tradisjon. Et pent dekket bord eller et bugnende koldtbord med fristende utvalg av deilig 17. mai mat som spekeskinke med flatbrød og rømme, eggerøre, røkelaks, roastbeef med remulade og potetsalat, hører denne høytidelige frokosten til. Jordbær gjør seg godt som avslutning, eller som tilbehør til champagne eller musserende vin som gjerne følger med til en 17. mai frokost. 17. mai er selvsagt først og fremst barnas dag, så husk mat og drikke som de minste setter pris på også.

Pølser, is, brus og kake

Det holder ikke bare med frokost, for hva er vel 17. mai uten pølser, is, brus og kake? Dette er dagen det er lov å spise så mye man vil av alt som er godt! Server godsakene på papptallerkener i fine farger, så slipper du oppvasken etterpå. Også pappkrus og plastglass gjør seg godt på en dag som 17. mai. Kaken de fleste forbinder med nasjonaldagen er nok pavlova, pyntet med blåbær, jordbær og hvit krem i rødt hvitt og blått.

MILJO-MAI121-NLL-06101_2.jpgPynt til 17. mai

Enten du skal ha gjester til 17. mai eller ikke, er det koselig å pynte litt til den store dagen. Norske flagg, noen stemningsfulle stearinlys og fine duker med dekorative servietter gjør seg på bordet. Tradisjonen tro kan du pynte med bjørkekvister i en pen vase hvis ikke du selv eller noen av gjestene plages av pollenallergi. Alternativt kan en blomsteroppsats i rødt, hvitt og blått gjøre seg minst like godt som 17. mai pynt. Husk å finne frem 17. mai sløyfer til klærne. Du har sikkert noen sløyfer liggende fra i fjor, men hvor? Det er alltid spørsmålet på den store dagen.

Stort utvalg til festbordet hos Nille!