Bokbind - pynt og beskytt bøkene dine

Å legge på bokbind kan være tidskrevende og frustrerende for både foreldre og barn ved skolestart. Men det kan faktisk være en morsom oppgave, dersom dere har tipsene og utstyret dere trenger!

Det finnes utallige typer bokbind og mange forskjellige metoder for å få papiret på bøkene enklest mulig. Følger du våre 8 kjappe tips er du sikker på at bøkene blir både pene og godt beskyttet helt til neste sommer!

  1. Sørg for å ha kjøpt inn et solid bokbind, en god saks og tape.
  2. Klipp til bokbindet ut ifra størrelsen på boka. Pass på å ha god klaring både på sidene, topp og bunn. Det skal være nok bokbind til å kunne brette rundt boka i alle ender.
  3. Legg boka oppå bokbindet og klipp en trekant fra kanten av bokbindet og ned til øverste del av bokryggen. Gjenta for den nederste delen, slik at du har to "trekanter" som kan brettes inn øverst og nederst på bokryggen.
  4. Brett inn trekanten på toppen og bunnen av bokryggen, i stedet for å rive/klippe den av. Dersom du fjerner den lager du en kant som over tid kan revne og ødelegge bokbindet. En brett er mye mer robust.
  5. Brett bokbindet tett og godt inntil boka på topp og bunn. Lukk boka. Brett deretter endestykkene. Da er du sikker på at bokbindet blir stort nok til at boka kan lukkes ordentlig.
  6. Når du har forsikret deg om at det er mulig å lukke boka med bokbindet på, tape godt igjen. Ikke tape i selve boka, kun på bokbindet. Da forblir boka pen til nestemann som skal bruke den.
  7. Dekorer bokbindet med klistremerker eller washi tape. Da blir bøkene enkle å skille fra hverandre i sekken eller i hylla.
  8. Bruk boketiketter for å skrive på boktittel og navn.

Om du ikke vil ta deg bryet med å legge på bokbind i papir finnes det også elastiske bokbind som gjør jobben raskere og enklere. Miljøvennlig er det også!

Ta også en titt på andre materialer du kan kle bøkene i: For eksempel er det mulig å bruke stoffrester, tapetbiter, magasinutklipp, gråpapir eller plastbind. Det finnes også strikkeoppskrifter på flotte og slitesterke bokbind!