Bryllup

Bryllup er en stor begivenhet og en minneverdig dag. Kanskje den største dagen i manges liv? Les om forberedelser, invitasjoner, pynt og takkekort i forbindelse med bryllup her.

Et bryllup i Norge består vanligvis av ektevigsel - borgelig eller kristelig - etterfulgt av en bryllupsfest. Ordet kommer fra norrønt brúd(h)laup, som antagelig gjenspeiler tanken om «hjemføring av bruden i raskt løp», som er en referanse til en gammel tradisjon i forbindelse med bryllup. Hvorfor det var viktig å få bruden så rask hjem, kan vi bare spekulere i.

Bryllupsinvitasjoner

Bryllupsinvitasjoner bør sendes ut i god tid, så gjestene får holdt av tidspunktet for den store dagen. Det er blir stadig vanligere å sende ut en forhåndsinvitasjon lang tid før et bryllup, som bare har til hensikt å få gjestene til å holde av datoen. Noen måneder før bryllupet sendes en mer omfattende bryllupsinvitasjon, som inneholder praktisk informasjon om seremoni, bryllupsfest, kleskoder etc. Bryllupsinvitasjoner kan enten kjøpes ferdig eller dere kan lage deres egne. Tenk gjennom fargen du vil bruke, dersom den også skal bli tema på selve bryllupet. Mange benytter også et monogram som går igjen på invitasjoner, bordkort, sanghefter, meny, takkekort etc.

Spør venner og famille om hjelp til bryllup

Det er en mye som skal planlegges før et bryllup og de færreste i Norge benytter seg av en bryllupsplanlegger. Spør venner og familie i god tid om hjelp så dere ikke sliter dere helt ut. Hør om noen vil bake en kake, hjelpe til med å pynte eller rydde etter bryllupet. Sørg for barnevakt, noen som kan kjøre dere til og fra kirken eller stedet der vigselen finner sted . Leier du et lokale så sjekk for all del ut hvor stort kjøleskapet er, om det er fryser der og hvordan de andre kjøkkenfasilitetene fungerer. Et bryllup en varm sommerdag uten nok plass til å kjøle ned kaker, vin, champagne og mat er en hodepine du ikke ønsker deg rett før den store dagen.

Bordkort til bryllup

Bordkort kan du enten kan lage selv eller kjøpe ferdig. Tidligere var det strenge regler for bordplasseringen i et bryllup , men som regel har brudeparet et litt mer avslappet forhold til disse reglene i dag. I følge skikk og bruk skal brudens familie sitte nærmest brudeparet slik at bruden har sin far eller eldste mannlige familiemedlem på sin høyre side, mens brudens mor sitter til venstre for brudgommen. Brudgommens foreldre sitter ved siden av hver av brudens foreldre. Forlovere skal sitte nært brudeparet og ha hverandre til bords om de er av ulikt kjønn. Resten av gjestene i bryllupet plasseres etter skjønn, familiemedlemmer og øvrige gjester om hverandre. Finn det alternativet som passer ditt bryllup best og stol på egne avgjørelser når bordkort skal plasseres!

Pynt og borddekorasjon til bryllup

Enten dere skal leie et lokale og dekke alt selv, eller la de ansatte der bryllupet arrangeres ta seg av oppdekkingen, så ønsker de fleste å sette sitt særpreg på selskapet med pynt og borddekorasjon. Mange velger en farge som går igjen på duker, blomster, lys og servietter. Her er det bare fantasien som setter grenser, men husk å avtale med stedet dere leier i god tid, så dere kjenner til hvilke muligheter og begrensinger som finnes.

Bryllupsgave

Mange legger ut gavelister i ulike butikker i forbindelse med bryllup, og det er svært praktisk for gjestene. Da er man sikret at det som gis faktisk står på ønskelista. Ganske mange brudepar ønsker seg dessuten penger til en bryllupsreise – da de fleste blakker seg på selve bryllupet. Snakk med brudeparet dersom det ikke fremkommer gaveønsker av bryllupsinvitasjonen.

Bryllupskort

Det er mange fine bryllupskort å få kjøpt, men er du av den kreative typen setter brudeparet garantert pris på et hjemmelaget bryllupskort. Skal du gi penger i bryllupsgave er det selvsagt ekstra stas å gjøre seg ekstra flid med bryllupskortet.

Takkekort etter bryllup

Etter bryllup bør det selvsagt sendes takkekort til gjestene og andre som har gitt gaver til brudeparet. Det er mange måter å lage takkekort på, men et personlig kort der dere takker for det dere faktisk fikk setter mange pris på. Et bryllupsbilde sendes gjerne sammen med takkekortet.

Til lykke med bryllupet!