Bursdagstips - Morsom borddekking

Ta utgangspunkt i barnets interesser, bruk ting du allerede har og la pynten bli en del av leken. Vi foreldre vil gjerne få til så mye til barnas bursdagsfeiringer. Man tenker fort at det må bli «stort og voldsomt», men et flott pyntet bursdagsbord skal først og fremst være gøy! Her kommer våre beste tips til morsom borddekking.

Ta utgangspunkt i barnets interesser, bruk ting du allerede har og la pynten bli en del av leken, lyder rådene fra Catia Klavestad-Larsen.

Som visual merchandiser i Nille er Catia vant til å komponere produkter på en lekker måte, og sette sammen produktpakker i hyllene som inspirerer kundene når små og store anledninger skal feires. Hun er også mor til to gutter og vet hvordan det er å skulle finne opp hjulet år etter år når det kommer til festlig bursdagspynt.

– Vi foreldre vil gjerne få til så mye til barnas bursdagsfeiringer. Man tenker fort at det må bli «stort og voldsomt», men et flott pyntet bursdagsbord skal først og fremst være gøy, sier Catia.

Legg kruttet på klassikerne
Snakk med barna og legg en plan sammen, råder hun. Dere kan for eksempel bygge borddekorasjonene i Lego, eller bruke en søppelsekk som duk i Halloween-bursdagen. La barnet få velge.

– Finn ut hva som fenger og engasjerer, og lag noe på barnets premisser. Bruk ting du allerede har som utgangspunkt, og vær kreativ med løsningene. Hos Nille finner du et bredt spenn av produkter; jeg vil si at hos oss finner du det aller meste av det du trenger for å skape et innbydende og morsomt bursdagsbord, sier Catia, og råder deg til å legge kruttet på de klassiske tingene: Morsomme servietterkopper, fat og godteposer. 

– Pynter du i tillegg med ballonger, vimpler og aktuelle farger blir det aldri feil.

Lek med pynten

I ballongene du pynter med kan du legge små leker eller noe godt, og la det bli en morsom lek for barna å sprekke ballongene når festen nærmer seg slutten. Legg gjerne opp til at pynten er mer enn bare til pynt, og blir en del av leken, oppfordrer Catia.

– Jeg er veldig for at borddekkingen også kan lekes med. For eksempel kan duken være av papir og bordet pyntet med fargeblyanter, slik at barna kan tegne rett på duken. Velger du hvite tallerkener kan barna tegne på de også. Med litt hjelp kan en ekstra tallerken bli en morsom maske. Om mamma eller pappa allerede har tegnet en liten eventyrskog, og bordpynten er små dyr, da er leken raskt i gang, sier hun.

Tenk på at selv om det er en temabursdag så trenger ikke alle detaljene være fra den samme serien. Miks gjerne på tvers av design! Det er ikke nødvendig at alt er så strikt innenfor temaet slik vi voksne gjerne tenker at det må være. Det beste er å la fantasien få fritt spillerom.

– I en fotballbursdag kan det være kult å kombinere en fotballtallerken med en ensfarget sølvtallerken. En medalje rundt servietten gjør det lille ekstra. Og i en piratbursdag blir det en fin effekt av å kombinere pirattallerkener til maten med en desserttallerken i gull oppå. Og dersom koppen står opp ned kan den skjule en liten skatt til gjesten, sier Catia.

/Fakta/

Sjekkliste for bordet:

• Velg et passende underlag, en duk av noe slag. Det kan være en søppelsekk, papirduk, voksduk eller en gardin med kult mønster, alt etter hva som passer ut fra temaet du velger.

• Gå for engangsservise så er det lett å få det til å se festlig og pyntet ut. Det finnes mange ulike farger, mønstre og tema som du gjerne kan kombinere på ulike vis. Velger du hvitt kan barna få tegne på et.

• Bruk pynt som kan lekes med eller spises av. Eksempelvis små biler, dyr, masker eller klovneneser. Eller sjokolademynter utover bordet i piratbursdagen.

• Sugerør er superviktig for barna, og det finnes mange kule varianter: Snurrede sugerør, sugerørbriller, papirsugerør med mønster og fargerike sugerør i plast. 

• Morsomme masker og klovneneser skaper liv rundt bordet.

• Ballongtall gjør seg fint som bordpynt.