Dåp

Dåp er en stor begivenhet og en minneverdig dag. Les om dåp, forberedelser, pynt og takkekort i forbindelse med barnedåp her.

Hvorfor feirer vi dåp?

Dåpsdagen er for mange en viktig markering og feiring av barnet som er kommet inn i familien. Noen går inn i denne tradisjonen uten å diskutere det noe videre. For andre dreier det seg om løfter om velsignelse og tilhørighet hos Gud gjennom alle dager. Gjennom dåpen blir barnet også en del av den verdensvide kristne kirke og får tilhørighet til kirken der det vokser opp.

Navnefest

Et alternativ til dåp er Humanistisk navnefest for å ønske barnet velkommen til verden og feire at et barn er født og har fått sitt eget navn og en identitet. Les mer om navnefest her.

Invitasjon til dåp

Invitasjon til dåp bør sendes ut i god tid, så gjestene får holdt av tidspunktet for den store dagen. Hvor mange gjester som inviteres er opp til den enkelte familie. Invitasjonskort til dåp kan enten kjøpes ferdig eller du kan lage dine egne. Tenk gjennom fargen du vil bruke, dersom den også skal bli tema under selskapet på selve dåpsdagen.

Spør venner og famille om hjelp

Det er en del som skal planlegges før en dåp. Spør venner og familie i god tid om noen vil bake en kake, hjelpe til med å pynte eller rydde etter dåpen. Det er også lurt å få noen til å hjelpe til under selve selskapet med servering og notering av hvem som gir hvilke dåpsgaver. Det er jo hyggelig at foreldrene til dåpsbarnet får nyte litt av selskapet også.

Bordkort til dåp

Det er vanlig med bordplassering til dåp og da trenger du bordkort. Bordkort kan du enten kan lage selv eller kjøpe ferdig. Tenk igjennom fargen så den matcher med borddekorasjonen. Det er vanlig at gudmor eller gudfar har henholdsvis dåpsbarnets far eller mor til bords. Miks gjerne resterende faddere med besteforeldre og andre gjester som står familien nær.

Pynt og borddekorasjon til dåp

Enten dere skal leie et lokale eller ha dåp hjemme er det hyggelig å sette sitt særpreg på selskapet med pynt og borddekorasjon. Mange velger en farge som går igjen på duker, blomster, lys og servietter i barnedåp. Her er det bare fantasien som setter grenser. Liker du den morsomme smokken av hobbyperler på bildet til denne artikelen? Her kan du laste ned oppskriften.

Dåpsgaver

Bestem deg for om du ønsker å gi noe praktisk som bæremeis eller reiseseng som foreldrene kan ha bruk for nå, eller noe symbolsk som sølvforgylt smokk, rangle i sølv eller et dåpsfat som kan være minneverdig å se tilbake på for dåpsbarnet senere i livet. Snakk med foreldrene i forkant og hør hva de tenker rundt dette hvis du selv er i tvil. Dåpsgave fra fadder kan gjerne suppleres med en barnebibel eller noe annet som ivaretar den kristne oppvekst og tro – som jo tross alt er faddernes oppgave.

Takkekort etter dåp

Etter dåpen er det vanlig å sende takkekort til gjestene og andre som har gitt gaver til dåpsbarnet. Det er mange måter å lage takkekort på, men et personlig kort der dere takker for det barnet faktisk fikk setter mange pris på. Et bilde av dåpsbarnet sendes gjerne sammen med takkekortet.

Til lykke med dåpen!