Huskeregler for Halloween

Halloween har blitt mer og mer vanlig å feire i Norge, og mange barn har omfavnet tradisjonen med å gå "Knask eller knep" 31. oktober.

Ikke alle er like glad i Halloween og "Knask eller knep", så for at alle skal få en fin dag deler vi noen uskrevne regler med dere. Snakk gjerne med barna i forkant av at dere går ut, så får de en fin opplevelse og du unngår at de blir skuffet.

1. Kun 31. oktober

Om du vil gå "Knask eller knep" er det kun lov til å gå 31. oktober. Går du hvilken som helst annen dag kan du ikke forvente å få noe knask. Om du vil ha en Halloween-fest kan du selvfølgelig gjøre dette når du ønsker.

2. Slutt 21.00

Det er mest vanlig å gå mellom klokken 17 og 21. Etter klokken 21 er det kveld, og da kan du slukke lyset (se nedenfor) med god samvittighet.

 

3. Slukket utelys

Om du ikke ønsker besøk av hekser og monstere kan du slukke utelyset. Dette er et tegn til de som går "Knask eller knep" om at de ikke er velkomne.

Skulle du likevel få besøk behøver du ikke kjefte og bruke stygge ord, husk at det er små barn som står på utsiden av døren. Forklar at dere ikke feirer Halloween og ønsk dem en god kveld videre.

4. Følg barna dine

Barnehagebarn skal alltid ha følge av voksne, men du kan gjerne følge de litt større barna også. Om de ønsker å gå alene kan du heller gå litt bak de. På denne måten får både du og barnet en trygghet, og du kan følge med på andre og større barn som også er ute denne kvelden. Noen kan jo ha virkelig skremmende kostymer!

 

5. Vis hensyn og vær høflig

Vis hensyn både når du ringer på og når du åpner døren. Det kan være små barn i begge ender som kan bli skremt av skremmende kostymer og groteske masker.

Når du får godteri sier du takk før du går videre til neste hus

6. Ingen knep

Selv om man sier "Knask eller knep" er det ikke lov med knep. Det kan være at noen ikke vet at det er Halloween, og hos andre kan godteriskålen være tom. Da sier man høflig "Ha det bra". 

7. Bruk refleks

Mange av Halloweenkostymene er svarte eller mørke, og 31. oktober er en av de mørkeste høstkveldene. Husk derfor refleks eller lommelykt når du er ute og går!