Tips til borddekking

Å komme til et dekket bord kan få enhver gjest til å føle seg ekstra velkommen. Før i tiden var borddekking strengt regulert, med nystrøkne duker og servietter, servise og glass i sirlig orden. I dag er det bare kreativiteten som setter grenser!

Borddekking - én duk som utgangspunkt, uendelige muligheter

Borddekking behøver ikke å være en dyr affære, bare du bruker kreativiteten.

Har du en heldekkende duk? Da har du et godt utgangspunkt for borddekking, uansett anledning. Duken behøver slett ikke være hvit, selv om dette er normen for anledninger slik som bryllup og barnedåp. Den behøver ikke engang være i et bestemt stoff. Både lin, bomull, akryl, papirduk og voksduk fungerer.

Duken kan freshes opp med servietter i alle mulige farger og fasonger, enten papir- eller tøyservietter. Matchende stearinlys eller blomster i glass, boller eller vaser er også dekorativt.

Lys og lysfat

Du kan også droppe blomstene og heller dandere et lekkert lysfat midt på bordet. Dette kan fungere godt, særlig til selskaper på vinterstid, for eksempel jul eller nyttår. Et gresskar omgitt av "spindelvev" og kubbelys, utgjør et lekkert lysfat til Halloween.

Et godt tips for lysfat er å alltid kombinere like elementer i oddetall. Tre like lys, ikke fire. Tre kongler, ikke to. Da blir det mer symmetri i lysfatet.

Bruk naturen til borddekking

I naturen finner du også mange elementer til borddekking. Kvister, blader, kongler og grener er dekorative og vakre. Hva med å samle inn kongler og bruke disse som stativ til enkle bordkort? Eller hva med å bruke lysegrønne bjørkekvister i en høy vase på 17. mai bordet, sammen med et norsk flagg? Et par kvister fra juletreet kan være utgangspunkt for et lysfat til borddekkingen til jul, og lukter i tillegg veldig godt. Hele våren og sommeren er vakre markblomster lett tilgjengelig, rett utenfor døra.

Bland gammelt og nytt

Tallerkener, skåler, kopper og glass behøver ikke å matche. Kombiner gjerne nytt, friskt servise med gammelt arvegods. Gamle Norgesglass eller syltetøyglass for eksempel, er flotte glass til drinker, med sugerør i flotte farger. Hva med en frisk lemonade med knust is, servert i et syltetøyglass? Du kan også gjenbruke glassene fra babymat til små blomsteroppsatser til dåpsbordet. Mormors gamle servise kan med fordel kombineres med store, fargerike middagstallerkener eller dekkefat. Gammelt sølvtøy fungerer flott sammen med nytt stålservise. Her er det bare å slippe fantasien løs!

Under har vi samlet flere artikler om borddekking: