Nyttårsaften - verden rundt

Årets største festdag er nyttårsaften! Denne dagen feires i de fleste land i verden og kan dermed til og med ses på som verdens største festdag. Overgangen mellom et gammelt og et nytt år er en viktig markering i de fleste kulturer, og mange ser på det nye året som en ny start.

Mange steder i verden kalles dagen for Silvester, som kommer av det latinske ordet Silva som betyr skog. Da den gregorianske kalender i 1532 ble omlagt slik at årets første dag var 31. desember og ikke 24. desember, traff årets siste dag dødsdagen til pave Sylvester i 335. Blant katolikker i Norge har dagen blitt kalt Sylvesteraften eller Sylfestkvelden.

Vi skal se litt på hvordan nyttårsaften feires her hjemme og i resten av verden.

Nyttårsaften i Norge

Nyttårsaften pleier i vestlige land å bli feiret med selskap hjemme hos noen eller ute, og det er vanlig å telle ned til klokken slår tolv og det nye året ringes inn. Klokken tolv smelles fyrverkeri og mange feirer med å klemme og kysse hverandre.

Nyttårsaften er for mange veldig høytidelig og en dag man pynter seg litt ekstra. Kvinner går gjerne i kjole og menn i dress. Ofte er det mye glitter og glamour i antrekkene på nyttårsaften.

Det drikkes champagne som åpnes midnatt, og vi spiser gjerne litt ekstra god mat. Mens julaften og julen gjerne er forbeholdt familien, er nyttårsaften er festdag hvor venner samles.

Nyttårsaften i Kina

Kinesere har en helt egen og unik måte å feire nyttår på. Hver eneste dør i huset males rød på forsiden, noe som symboliserer hell og lykke. Dette skal skremme vekk uhyret «Nian» som kommer seg lydløst inn i folks hus. Alle kniver gjemmes slik at ingen skal skjære seg – for dersom man gjør det, ødelegges hele familiens hell og lykke i det kommende året.

Kinesisk nyttår feires ikke 31. desember som i andre land, men det avholdes en nyttårsfestival over flere uker som vanligvis starter i januar eller februar. Nyttårsdagen er den første dagen i den første måneden i den kinesiske kalenderen, som er dagen med den andre nymåne eller vintersolverv. På nyttårsaften feires det med god mat, gjerne fisk. Venner og familie samles, og kinaputter og fyrverkeri sendes opp rundt midnatt.

Nyttår i Brasil

I Brasil spiser man linser i alle former på nyttårsaften. Dette er fordi linser symboliserer rikdom og lykke.

Nyttårsfeiringen, eller Ano Nove, er en av de mest feirede festivalene i Brasil. I Rio de Janeiro feires «Feste de lemenja» i forbindelse med nyttårsfeiringen, som er en feiring av gudinnen Lemenja, gudinnen av havet og vannets mor. En del av feiringen av gudinnen innebærer å sette en båt på vannet. Båten er fylt opp med gaver, blomster, fargerike lys, smykker og ris. På stranden Copacabana i Rio de Janeiro er det også mange strandfester under nyttårsfeiringen.

Nyttårsaften i USA

Amerikanere koser seg med venner og familie og spiser store porsjoner gourmetmat og drikker ekstra fin vin og champagne. Mye mat og god vin er et symbol på hell og lykke i det nye året. Man spiser også black-eye bønner for lykke. Amerikanere foretrekker å slappe av med venner og familie, fremfor å feste. De ser på amerikansk fotball, og det kjente «ball drop» på Times Square kl 23:59 markerer at et nytt år starter.

Nyttår i Spania

I tillegg til å spise god mat med venner og familie, spiser spanjolene 12 druer når klokken slår 12, i takt med klokkeslagene. Dette skal gi hell og lykke i det nye året.

Nyttårsaften i Danmark

Danskene samler på tallerkener hele året i gjennom, for så å kaste dem på utgangsdøren på nyttårsaften. Jo flere knuste tallerkener – jo flere venner får man i det nye året.

Folk står på stolene og hopper ned i det klokken slår 12, for å markere årsskiftet.

Nyttårsfeiring på Filippinene

Filippinere tror at alle runde ting gir lykke, så de spiser druer, bærer mynter og går ofte med prikkete klær til nyttår. Runde ting skal tiltrekke rikdom og hell. Det kastes mynter kl 12, noe som symboliserer rikdom i det nye året.

Nyttårsaften i Puerto Rico

I Puerto Rico vaskes det godt til nyttår! Man kaster bøtter med vann ut av vinduet og vasker husene grundig. Dette symboliserer at man vasker bort det forrige året og får ånder ut av huset.

Kanskje har du fått noen nye tips til nyttårsaften i år? Uansett hvordan du velger å feire – vi i Nille ønsker deg godt nytt år!

Se vårt lekre party-sortiment til nyttårsfesten her!

Her finner du gode tips til gjennomføringen av nyttårsfesten: