Karneval

Karneval feires over hele verden – og er en stor begivenhet i mange land. I Norge brukes karneval som et begrep for en fest der vi kler oss ut, og kan arrangeres når som helst på året.

En rekke steder i verden er det årlige karnevalet en stor attraksjon og en viktig begivenhet for befolkningen. Karneval ytrer seg ofte som en løssluppen folkefest med svære opptog og dans i gatene. Litt for løssluppent for Norge - for mye fyll, søppel og spetakkel førte nemlig til en rask slutt på karnevalet som ble arrangert i Oslos gater på 80-tallet.

Karneval – ikke bare i Rio

De fleste forbinder karneval med Rio og Brasil, men det er slett ikke bare der det er karneval. Tvert imot feires karneval over nesten hele verden, spesielt i katolske land. Karneval står religionshistorisk i forbindelse med fasten. I Nord-Europa er karneval blitt betegnelse for maskeball, ofte uten noen spesiell bevissthet om sammenhengen med at en fastetid er forestående. I Norge har vi ikke noe offisielt tidspunkt for karneval, men de fleste private karneval og utkledningsfester finner sted rundt fastelavnstider også her til lands.

Kostymer og utkledning til karneval

Et karneval uten kostymer er selvsagt ikke noe karneval. Utkledning med store fjær og sterke farger preger karneval de fleste steder i verden, men her til lands er det mer fritt frem med tanke på utkledning – med mindre det er satt et spesielt tema for festen.

Maskerademaske

En light-versjon av karneval er maskeradefest, der antrekket er vanlig men alle går med maske. Faktisk ganske stilfullt til pent antrekk som kjole og dress – og en maske gjør underverker for å løse opp stemningen på en fest.

Parykk på karneval

Mange slår til med parykk i tillegg til kostyme på karneval – og det er som regel disse som vinner prisen for beste kostyme. En artig versjon av utkledningsfest er "parykk- og brillefest". Også her stiller alle i vanlige klær, men må ha på seg briller og parykk. Latteren og samtalen sitter garantert løst på et slikt arrangement. Har du ikke vært med på det før, så inviter til det ved neste anledning!

Karneval for barna

Barn elsker å kle seg ut, og en barnebursdag med karneval som tema er svært populært. Også barnehager og skolefritidsordninger pleier å arrangere karneval for barna i tiden rundt fastelavn. Et av de mest populære kostymene til barn er piratkostyme, som nok skyldes en viss sjørøver fra Kjuttaviga.

Ansiktsmaling på karneval

Ansiktsmaling er et godt alternativ til en heldekkende maske som kan bli varmt å gå med. Masker er dessuten litt upraktisk hvis det skal spises og drikkes på karnevalet. De fleste barn elsker også ansiktsmaling, og hva er vel søtere enn ei harepus med følehorn på vei til karneval i barnehagen? Eller noe så skummelt som en tiger på vei til karneval på SFO? Til halloween kan groteske masker rett og slett bli for skummelt for små barn, og her kan du lese mer om ansiktsmaling til halloween.

Pynt til karneval

Gjør det fargerikt på karneval! Pynt med lys i knalle farger, spreke duker og servietter i ulike farger. Karneval er anledningen for å bruke opp alt du bare har noen få farger igjen av. Pynt med en blanding av nytt og gammelt i forskjellige farger og inviter til fest!