Konfirmasjon

Konfirmasjon er en stor begivenhet og en minneverdig dag for konfirmanten og familien. Når barna blir ”voksne” skal det selvsagt feires! Les om tradisjoner, pynt og forberedelser til konfirmasjon her.

Hvorfor feirer vi konfirmasjon?

Historisk sett er konfirmasjon et overgangsritual der man markerer at barndommen tar slutt. Man er 14 -15 år når man blir konfirmert, og de fleste er vel enige om at overgangen til de voksenes rekker kommer noe senere enn det i våre dager. Uansett er konfirmasjon en viktig dag som feires stort.

Kristelig konfirmasjon

Kristelig konfirmasjon var faktisk påbudt ved lov i Norge fra 1736 - 1912. Fra 1920 ble løfteavleggelsen utelatt og konfirmasjonen ble oppfattet som en ren velsignelseshandling. Kirkelig konfirmasjon var opprinnelig en bekreftelse av dåpen, men etter 1981 er den blitt en forbønnshandling. I Den norske kirke understrekes det at det er Gud som bekrefter sine løfter. Det kreves altså ingen bekjennelse fra konfirmanten selv.

Borgerlig konfirmasjon

Det er faktisk ikke noe som heter borgerlig konfirmasjon lenger. Fra høsten 2005 er det riktige navnet på denne konfirmasjonsordningen Humanistisk konfirmasjon. Denne formen for ikke-kristelig konfirmasjon har blitt en vanlig måte å konfirmere seg på i Norge. Det er et tilbud til ungdom som ønsker et kurs i livssyn og etikk, og både kurs og seremoni gjennomføres på et humanistisk grunnlag.

Konfirmasjonskort / invitasjoner

Konfirmasjonsinnbydelse bør sendes ut i god tid, så gjestene får holdt av tidspunktet for den store dagen. Hvor mange gjester som inviteres er opp til den enkelte familie, men det er vanlig å invitere eventuelle faddere fra dåpen i tillegg til familien. Konfirmasjonskort til invitasjonen kan enten kjøpes ferdig eller du kan lage dine egne. Tenk gjennom fargen du vil bruke, dersom den også skal bli tema under selskapet på selve konfirmasjonsdagen.

Involver konfirmanten i forberedelsene

Et tips for å sikre en vellykket konfirmasjon er å involvere konfirmanten i planleggingen av selskapet. Konfirmasjon er en stor dag for ungdommen og mange har nok sett for seg hvordan dagen vil bli. Det er selvsagt individuelt hvor mye hver enkelt ønsker å involveres, men å bli enige om fargene på bordet, mat og kaker er smart. Selvsagt skal det hele krydres med noen overraskelser, kanskje i form av filmsnutter, bilder, sanger eller taler – men snakk med konfirmanten på forhånd om hvor grensen går. Det er ikke alle 14- åringer som synes det er greit at det vises bilder under middagen fra at de bader nakne i badekaret som små barn. Spesielt ikke hvis venner er tilstede i konfirmasjonen.

Spør venner og famille om hjelp

Det er mye som skal planlegges før en konfirmasjon. Spør venner og familie i god tid om noen vil bake en kake, hjelpe til med å pynte, skrive en sang osv. Det er også lurt å få noen til å hjelpe til under selve selskapet med servering og notering av hvem som gir hvilke gaver. Det er jo hyggelig at foreldrene til konfirmanten får nytte litt av selskapet også.

Pynt og borddekorasjon til konfirmasjon

Enten dere skal leie et lokale eller ha konfirmasjonen hjemme er det hyggelig å sette sitt særpreg på selskapet med pynt og borddekorasjon. Mange velger en farge som går igjen på duker, blomster, lys og servietter. Finn frem bilder av konfirmanten og andre minner - som de første skoene, noen babyklær som ble brukt av konfirmanten eller lignende og bland nytt med gammelt. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Konfirmasjonstale

Hvor mange taler som holdes i en konfirmasjon varierer veldig. Noen familier har tradisjon for å holde taler i de fleste anledninger og har mange taleføre familiemedlemmer, mens andre sjeldent holder taler. Den viktigste talen er fra foreldrene til konfirmanten. I en tale til konfirmanten er det vanlig å si noen ord om hvordan konfirmanten er nå, ta et lite tilbakeblikk på barndommen, gi litt skryt og noen råd og formaninger om fremtiden - gjerne med et humoristisk glimt i øyet. Ønsker du som gjest å vie litt ekstra oppmerksomhet til konfirmanten, men hater å holde tale, kan det å lese et dikt være en hyggelig og litt høytidelig gest. Mange foretrekker også å skrive en sang fremfor å si noen ord.

Takkekort etter konfirmasjon

Etter konfirmasjonen er det vanlig å sende takkekort til gjestene og andre som har gitt gaver til konfirmanten. Det er mange måter å lage takkekort på, men et personlig kort der konfirmanten takker for det han eller hun faktisk fikk setter mange pris på. Et bilde av konfirmanten sendes gjerne sammen med takkekortet.

Til lykke med konfirmasjonen!