17. mai kake

Dette er kaken du skal bake til 17. mai! Kristine Ilstad, damen bak den populære bloggen Det søte liv, deler oppskriften til årets festkake. Slik forbereder hun seg til nasjonaldagen.

Det er ikke uten grunn at Kristine Ilstad omtales som Norges egen kakedronning. Kristine er dama bak den populære kakebloggen Det søte liv, og har gitt ut flere bøker under samme navn. Gjennom bloggen, Instagram, Facebook og egne utgivelser inspirerer hun det norske folk til å bake søtsaker til hverdags og spesielle anledninger. Og 17. mai er inget unntak. 


En skikkelig festdag
Alle har sine egne 17. mai-tradisjoner som gjør dagen til en av de beste i året. Vi spurte Kristine om hva hun synes er det beste med nasjonaldagen.

– Det jeg liker aller best med 17. mai er stemningen og engasjementet. At det er en festdag der alle pynter seg, heiser flagg, baker, og gjør en skikkelig innsats for at det skal bli en god stemning, forteller Kristine.

– En annen ting som får meg i skikkelig 17. mai-stemning er selvfølgelig å bake. Og ser man på lesertallene på bloggen min, så stemmer nok det for veldig mange nordmenn. Hele Norge baker til 17. mai, og det er skikkelig koselig, fortsetter hun.

Kristine forteller at de mest søkte oppskriftene på bloggen er pavlova, marengskake og kremkaker. Kransekake, verdens beste, daimkake og suksesskake er også typiske norske kaker.

Fint med sesongpynt
Når det gjelder sin egen finstas og barnas, så er Kristine tradisjonell og kledd i bunad. På festbordet derimot, liker hun å oppdatere pynten fra år til år.

– Jeg synes det er veldig gøy med sesongpynt, og å kunne leke seg med pynt til de ulike høytidene. Et favorittsted å handle pynt til 17. mai-bordet er Nille. De har et stort utvalg av sesongvarer, og har alt du trenger for å pynte til 17. mai-feiringen, sier Kristine.

Hun forteller at hun de seneste årene har fått sansen for å bruke flere mindre vaser på bordet, og ikke en eller flere store på midten. En trend som gir en herlig vårfølelse, og friere tøyler til å leke seg med pynten.

– Jeg legger mye tid på å pynte et fint bord til kvelden, gjerne med mye blomster, en fin duk, servietter og serviettringer og matchende lys. Når det gjelder fargene, så er jeg mer tradisjonell. Jeg pynter alltid med rødt til jul, med gult til påske og med rødt, hvitt og blått til 17. mai. Innslag av sølv og gull er selvfølgelig lov, fortsetter hun.

Årets 17. mai-kake
Årets 17. mai-kake er en tradisjonell kake med en tvist eller to. 

– En vaniljemarengskake med luftig melkesjokoladekrem og friske bær. Jeg pynter med blåbær, jordbær og bringebær for å få inn 17. mai-fargene, og strør melis over til slutt. En lett kake som passer perfekt til 17. mai, forteller Kristine.

Hun sier at et godt tips er å lage vaniljemarengsbunnene i forveien, så du kun trenger å pynte kaken på selve dagen. De kan lages kvelden før og oppbevares innpakket i plast i kjøleskapet, så de ikke blir tørre. Marengsbunn til pavlova kan faktisk stå flere dager i romtemperatur før du pynter og serverer den. De aller fleste kakebunner kan også fryses ned. Ved å lage bunnen noen dager i forveien, sparer du mye tid på selve dagen som du heller kan bruke til feiring og stas.

Kaken består av nydelige kakebunner laget av myk vaniljemarengs. Mellom lagene har jeg fylt opp med luftig melkesjokoladekrem og masse søte, røde og blå bær. Gi kaken et melisdryss til slutt, og så har du de riktige 17. mai-fargene på kaken

Ingredienser:

Vaniljemarengskake: 
♥ 6 eggehviter 
♥ 3 dl sukker 
♥ 1 pk kakefyll med vaniljesmak (uten koking) 
♥ 50 g mandelflak

Melkesjokoladekrem: 
♥ 6 dl kremfløte 
♥ 300 g melkesjokolade

Fyll og pynt: 
♥ 400 g jordbær 
♥ 250 g bringebær 
♥ 150 g blåbær 
♥ melisdryss

Fremgangsmåte: 
Start gjerne kvelden i forveien med å steke kakebunnene og å forberede sjokoladefløten:

Vaniljemarengskake:
-Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs. Vend i vaniljepulveret forsiktig med en slikkepott.
-Fordel deigen i to runde former (24 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Dryss over mandelflak.
-Stek kakene hver for seg midt i ovnen ved 175°C i ca. 20-25 minutter.
-Kakene vil heve seg mye under stekingen, men faller sammen igjen ved avkjøling. Løsne kakene fra kakeringene med en tynn, skarp kniv mens de fortsatt er varme slik at de holder seg flate på toppen når de synker sammen ved avkjøling.
-Avkjøl kakebunnene i romtemperatur mens de fortsatt er i formene. Pakk dem deretter inn i hver sin plastpose og oppbevar kjølig til dagen etter.

Melkesjokoladekrem:
Forbered sjokoladefløten kvelden i forveien ved å først koke opp kremfløten i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett oppdelt melkesjokolade. La sjokoladen smelte i den varme fløten og rør blandingen jevn.
La kjelen med sjokoladefløten stå tildekket i kjøleskapet til dagen etter.

Montering og pynting:
På serveringsdagen tas sjokoladefløten ut av kjøleskapet. Rør den jevn og la den renne igjennom en sikt slik at alle små sjokoladeklumper fjernes.

Bakefavoritter hos Nille
Skal du ha selskap hjemme på 17. mai så er det ingen hemmelighet at det er mye som skal ordnes. Du skal rekke å pynte, lage mat, bake og ikke minst handle inn alt til den store dagen. 

Kristine forteller at hun har flere bakefavoritter fra Nille, og trekker frem deres sprøyteposer og sprøytetipper som veldig gode produkter. 

– Det er ekstra praktisk at sprøyteutstyret til Nille har en kobler slik at man kan bytte sprøytetipp underveis uten å måtte bytte sprøytepose. Det er også viktig at sprøyteposene er av god kvalitet slik at posen ikke sprekker når man holder på med sprøytingen, forklarer Kristine.

Hun forteller Nille har mye godt og funksjonelt basisutstyr for baking, som vide røreboller, hendige slikkepotter og et veldig godt utvalg av kakeformer i ulike fasonger og størrelser. 


- Stålbollen og slikkepottene fra Nille er noen av Kristines personlige favoritter.


– En god kaketine er veldig praktisk å bruke når man vil ta med en kake til et selskap. I tillegg har Nille mange fine trefjøler og serveringsfat som er perfekte til et koldtbord, sier Kristine.

50% på alt til baking
Kristine sparer både tid og penger på å handle hos Nille.
– De har et stort utvalg av gode produkter til fornuftige priser, og du kan handle mye på ett sted, legger hun til.

(Tilbudet på baking gjelder i uke 16-20)