Fårikål – dekk et hyggelig bord til festen

Fårikålens dag feires den siste torsdagen i september hvert år, 28. september i 2017. Fårikål omtales som Norges nasjonalrett og for mange er det tradisjon å samle gode venner og familie til fårikållag om høsten. Her er tips til hvordan du kan dekke et hyggelig bord til fårikålfesten.

Det fineste festbordet er ikke nødvendigvis det dyreste. Skal du dekke et festbord for fårikål er det ingen regler å forholde seg til. Stol på seg selv og dekk bordet på din måte. Her er våre tips:

  • Fårikål er høstmat. Bring inn elementer fra høsten på bordet, som kongler, høstløv og lyng.
  • Bruk en nøytral duk - for eksempel i grått, hvitt eller sølv slik at bordpynten kommer i fokus.
  • Gå for et fårete tema - bruk servietter med sauemotiv. Les om bretting av servietter her.
  • Tenn mange stearinlys for å sette stemningen en mørk høstkveld.
  • Finner du pyntegjenstander av sauer – sett dem på bordet.

Du får den stemningen du skaper

Når det først serveres fårikål kan det være gøy å gjøre litt ekstra ut av det. La fåret komme i fokus og bruk anledningen til å hedre sauen – i iallfall om det er på fårikålens dag du har invitert til fest. Vil du virkelig sette et fårete preg på fårikållaget kan du pynte mer enn selve bordet. Kjøp inn pynteputer eller pledd med sauemotiv og plasser i sofaen. Bytt ut et av dine vanlige bilder på veggen med et sauebilde og bruk en sauebjelle for å tiltrekke deg oppmerksomhet når maten er klar. Eller ro det helt ned, server fårikål og la interiøret være upåvirket av det dere spiser. Det kan også være en god ide.

Fårikålens dag

Er du usikker på når du skal invitere til fårikål? Den siste torsdagen i september er fårikålens dag, så det er et godt utgangspunkt. Skal du by på noen glass med øl og akevitt attåt bør du mest sannsynlig sikte deg inn på nærmeste helg. God mat nytes jo best med godt drikke.

Oppskrift på fårikål

Fårikål er enkelt å lage og består ikke av mange ingredienser. Egentlig bare får og kål. Legg til litt vann, salt og pepper, kok i et par timer - så er du i mål!

Dette trenger du for å lage fårikål til 4 personer:

1 1⁄2 kg hodekål

1 1⁄2 kg fårikålkjøtt

2 ts salt

4 ts hel pepper

3 dl vann

Slik tilbereder du fårikål:

Du trenger en romslig gryte. Skal du lage fårikål til mange bør du bruke en kasserolle som rommer 10 liter. Start med å dele hodekålen i båter. Legg kål og kjøtt lagvis i en gryte. Sørg for at første lag består av kjøtt, gjerne med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene. Hell på vannet og kok opp. NB! Vannet skal ikke dekke hele gryta, så 3 dl vann er nok – selv om det kanskje ser lite ut. Fårikål skal trekke på svak varme i ca 2 timer til kjøttet er så mørt at det løsner fra benet. Server fårikål med kokte poteter.

God fårikål + hyggelige gjester = suksess

Uansett hvordan du velger å dekke bordet eller legge rammene for festen, så er det gjestene som er avgjørende for stemningen. Fårikål er så enkelt å lage, at den nesten lager seg selv. Har du hyggelige gjester til bords kommer derfor fårikålfesten til å bli vellykket. Garantert!