Tid for fårikål

26. september er fårikålens dag og er en perfekt anledning for å invitere vennegjengen hjem til et uforglemmelig fårikållag.

Retten som av mange anses som Norges nasjonalrett kommer man ikke unna om høsten. Fårikål er veldig enkelt å lage, det er vanskelig å gjøre feil også smaker det veldig godt. Den viktigste ingrediensen er egentlig tid. Jeg liker å lage Fårikålen dagen i forveien, da både smaker det bedre fordi kraften får satt seg også har du mer tid til å gjøre andre ting den dagen du får gjester.

 

Ingredienser til ca 3-4 personer:

1,5 kg fårikålkjøtt
2 kg hodekål
2 ts salt
5 ts hel pepper
3,5 dl vann 
Hvetemel
Persille
500g potet/mandelpotet

Slik gjør du:
Du trenger en romslig gryte. Spesielt om du skal ha mange gjester til bords. Start med å dele hodekålen i båter. Deretter legg kål, kjøtt, salt, pepper og mel lagvis i en gryte. Du kan droppe mel, men det er med på å gjøre sausen tykkere.

Hell på vann, men vannet skal ikke dekke hele gryta. Deretter kok opp og la det småkoke under lokk til kjøttet løsner fra benet, alt fra 2-3 timer. Rist på kjelen av og til og skum av overflødig fett. Passe på at gryta ikke koker seg tørr. Anbefaler å la det stå et døgn før du serverer.

Server med nykokte poteter eller flatbrød og strø gjerne litt hakket persille over fårikålen.

Bon appetit!

 

Magnus, controller i Nille