Oppskrift på hamburger

Vår controller Magnus elsker å grille. Her får du hans beste grilltips pluss en hamburgeroppskrift som absolutt er verdt å prøve på grillen i år.

hamburger_oppskrit_sommer.jpg

Finn frem grillen og start sommeren. Nå er en fin anledningen for å samle gode venner og famille rundt et godt grillmåltid.

Hamburger er min favoritt, men dropp ferdigburgern. Lag din egen supergode hamburger, enten om du kverner kjøttet selv eller kjøper ferdig kvernet karbonadedeig eller kjøttdeig. 

Da får du et skikkelig gourmet-måltid med de ingrediensene du selv har valgt.

Hamburgeren:

Når du lager hamburgeren selv er det viktig at du velger kjøttdeig med høy fettprosent, mellom 10-20% fett.

Tilsett salt og pepper. Personlig liker jeg å bruke kombinasjoner av ferskt krydder som basilikum, oregano, timian, chili og hvitløk. Her er det kun fantasien som setter en stopper.

Form like store hamburgere som er ca 2 cm tykke. Et tips kan være å gjøre hamburgeren litt tynnere i midten. Trykk tommelen ned i midten av hamburgeren, da reiser den seg ikke så mye under grillingen.

Grillen:
Start med å forvarme grillen og rengjør risten eller grillplaten. Når du griller er det lurt å ha en kald og en varm sone på grillen slik at du enklere kan kontrollere hvor godt stekt hamburgeren blir.

Du kan med fordel pensle grillen med olje eller smør først slik at hamburgeren ikke så lett fester seg.

Gi hamburgeren i fin stekeskorpe, på denne måten fester ikke hamburgeren seg så lett i grillen. Personlig liker jeg hamburgerne medium stekt. Gi hamburgeren ca 2-3 minutter på hver side da får du en rosa kjerne og veldig saftig burger.

Deretter legger du hamburgeren på den kalde sonen. En medium stekt hamburger har en kjernetemperatur på ca 65 grader.

Ikke press hamburgerne med stekespaden under grillingen, da presser du ut mye av den smakfulle kjøttsaften.

Oppskrift: Til 4 personer

Hamburger:
800 g kjøttdeig eller kvernet høyrygg
1 egg
1ts dijonsennep
Salt og pepper
Krydderblanding av fersk timian, oregano, basilikum og hvitløk (evt. 1ss Pizza/pasta-krydder og 2 fedd hvitløk)
1 pakke bacon

Karamellisert løk
2 stk gul løk
2 ss sukker
2 ss smør
2 ss olivenolje
4 ss balsamico
1 ss worcestersaus

Guacamole
2 stk avokado
1 ½ stk lime
1 stk finhakket hvitløksfedd
½ stk finhakket chili
Salt og pepper etter behov 

Tilbehør:
Salat – Ruccola eller spinat
Ovnsbakte potetbåter
Aioli

Slik gjør du:
Bland sammen kvernet høyrygg eller ferdig kvernet kjøttdeig sammen med egg, dijonsennep, salt/pepper og ferskt krydder. Bland alt, form burgere og sett de gjerne i kjøleskapet mens du lager resten.

Kutt løken i skiver. Varm smør og olje i en stekepanne og tilsett løken. Strek løken sakte på middels varme. Når løken begynner å bli brun  tilsetter du sukker. Ha tilslutt i balsamico og Worcestersaus,  rør godt om og la småkoke til løken er helt myk og kremete.

Smak eventuelt til med  salt og pepper. Sett til side mens du griller hamburgeren.

Ha blåmuggosten på burgeren mot slutten av steketiden slik at den får en kremet konsistens. Stek bacon og det gjenstår bare å arrangere hamburgeren.

Arranger burgeren i denne rekkefølgen: Hamburgerbrød, Guacamole, aioli, salat, tomat, burger, blåmuggost, karamellisert løk og bacon tilslutt.

 

Bon appetit! Hilsen Magnus