Prinsessekake

Sjokoladekake:

3 egg
3 dl sukker
225 g smør
2,5 dl melk
5 dl hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
3 ss kakao

Fremgangsmåte

Egg og sukker vispes til eggedosis. Smelt smøret og ha i melken i kjelen, avkjøl noe.
Bland det tørre sammen. Ha vekselvis inn det tørre og smør/melke blandingen i eggedosisen, bland godt.

Spray formen med formfett eller bruk smør før bruk. Ha røren i kakeformen. Stek kaken ved 175°C i ca. 20-30 min (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt i midten). Snu kaken på et kjøkkenhåndkle og la den avkjøle seg i formen. Kaken skal enkelt kunne tas ut av formen, bruk eventuelt en liten kniv for å løsne forsiktig.

Sukkerbrød

3 egg
75 gr. sukker
75 gr. hvetemel
¾ ts bakepulver
¾ ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til en tykk eggedosis (tar ca. 3 min med kjøkkenmaskin). Bland det tørre sammen og vend dette forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott, ikke bland mer enn nødvendig, men pass på at alt melet er vendt inn. Stekes ved 175 grader i 18-20 minutter. Sjekk om kaken er gjennomstekt med en kakenål.

Spray formen med formfett eller bruk smør før bruk. Ha røren i kakeformen. Stek kaken ved 175°C i ca. 18-20 min (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt i midten). Snu kaken på et kjøkkenhåndkle og la den avkjøle seg i formen. Kaken skal enkelt kunne tas ut av formen, bruk eventuelt en liten kniv for å løsne forsiktig.

 

Prinsessekake - slik gjør du

Kaken kan deles og fylles med ønsket fyll. Husk å dynk hver del når du skjærer kaken i flere lag. Utvendig dekorering kan være pisket krem, smørkrem, ostekrem med eller uten farge, frukt, bær eller kanskje et marsipanlokk. For å lage et skjørt av marsipan/sukkerpasta, må du rulle ut et stort nok lokk, mål størrelsen fra midt av kaken på topp og ned så du vet hvor stor lokket ditt må være per side. Så legger du det forsiktig over toppen av kaken og ettersom det blir en del marsipan/sukkerpasta er det enkelt å lage foldeskjørt. Dekorer med spiselig pynt.  Dukken kan få en bluse av marsipan for å få en gjennomført look eller bare en vanlig bluse/topp fra dukke skuffen.

Kremer/ glasur 


Philadelphiakrem
200 g Philadelphiaost
200 g smør
400 g melis
2 ts vaniljeekstrakt

Visp opp Philadelphia osten litt først. Tilsett så romtemperert smør og visp sammen. Sikt inn melis og ha i vaniljeekstrakten. Tilsett farge hvis du ønsker dette.

Mascarponekrem
100 g mascarponeost
1 stk vaniljestang (kun frø)
2 dl kremfløte
50 g sukker
Saften av ½ sitron, smak til

Bland alle ingrediensene bortsett fra sitronsaften og pisk det stivt. Pass på å ikke piske kremen for mye. På grunn av det høye fettinnholdet i mascarponen, sprekker kremen lett. Smak kremen til med sitronsaft.

Smørkrem
100 g smør
300 g siktet melis
1 1/2 ts vaniljesukker
3 ss melk eller annen væske

Pisk temperert meierismør og melis til det er jevnt blandet (smøret må være temperert for å få rett konsistens) Tilsett væsken litt etter litt. Pisk raskt til kremen er lett, luftig og smidig og god å jobbe med. 

Variasjoner:
Bytt gjerne melken med annen væske som kokosmelk, fløte, fruktjuice, sitronsaft etc. Farge kan også tilsettes. Tilsetter du flytende farge, må du holde igjen like mye væske som du tilsetter farge. Hvis ikke blir kremen fort for tynn. Bruker du de amerikanske geléfargene, holder kremen konsistensen bedre. Smaksessenser kan også prøves

Sjokolade glasur
2 dl fløte
250 g finhakket sjokolade (mørk/lys)
50 g mykt smør

Fløten varmes, skru av platen når fløten er varm, hell i sjokoladen og smør til slutt.  Avkjøles før bruk.