Morsdag

Hvorfor feires morsdag? Når er det morsdag? Hva skal jeg gi i morsdagsgave? Spørsmålene rundt morsdag er mange, her får du svarene! I 2020 er morsdag søndag 09. februar.

Morsdag er blitt feiret i Norge helt siden 1919, opprinnelig arrangert av religiøse organisasjoner. Nå er morsdag en familiedag der mor blir feiret med frokost på sengen, gaver, kake og andre hyggelige overraskelser.

Historien om morsdag

Morsdag er opprinnelig en amerikansk tradisjon, i hvertfall slik vi kjenner den i dag, men faktisk ble den feiret av grekerne alt tilbake i antikken. De hyllet titanen Rhea, som var alle guders mor. Også i England ble en slags utgave av morsdag feiret, lenge før den ble innført i USA. Jomfu Maria ble nemlig på 1600-tallet feiret av engelske kristne, og etter hvert utviklet denne festen seg til å bli en blanding av kirkelig høytid og en folkefeiring til ære for alle mødre. Skikken spredte seg utover store deler av Europa, men ble etter hvert avskaffet.

Morsdagen gjenoppsto i USA

Memorial Mothers Day Meeting er opphavet til morsdag slik vi kjenner den i dag. Den 12. mai 1908 ble den første morsdagen feiret i metodistkirken i Crafton og Philadelphia, West-Virginia, USA. Initiativet kom fra lærerinnen Anna Marie Jarvis (1864-1948) som ville hedre sin mor og andre kvinner for arbeidet de hadde lagt ned for å bedre sanitærforholdene til soldatene under den amerikanske borgerkrigen (1861-1865). Ann Reeves fikk presten i kirken der hun underviste på søndagsskolen til å snakke om morskjærligheten, og kort tid etter ble "Mother's Day" (Mothering Sunday) feiret i flere amerikanske byer. I 1913 anbefalte Kongressen offisiell feiring av dagen i hele USA. Skikken spredte seg deretter til Europa, særlig Tyskland og Østerrike.

Morsdag i Norge

I Norge ble morsdag feiret første gang den 9. februar 1919, da av religiøse organisasjoner. Bergen var først ute, men det var Oslo-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou som i 1918, i samarbeid med forretningsfolk, ideelle organisasjoner og massemedia fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet i Norge. Nå kjenner vi morsdag som en hyggelig familiedag der det gjøres ekstra stas på mamma.

Når er det morsdag?

For de fleste er ikke morsdag en veldig stor begivenhet, men å glemme mamma på en dag som denne er ikke særlig hyggelig. Morsdagen feires på ulike tidspunkt rundt om i verden, og du kan lese mer om når det er morsdag i Norge her. Vanligvis faller morsdag i Norge til den andre søndagen i februar. Sjekk årets kalender, der morsdagen ofte er markert.

Morsdagsgave

Å gi en gave til mamma på morsdag er veldig vanlig, men det behøver ikke være noe dyrt eller spektakulært. Et hyggelig kort, en konfekteske eller en tegning i en fin ramme er supert.

Her kan du lese mer om forslag til morsdagsgave og andre gavetips.

Ja til morsdag!

Historien viser at ønsket om å hedre mødre stikker dypt, og selv om morsdagen av mange oppleves som en kommersiell oppfinnelse produsert av handlesstanden, så er det altså noe mer som ligger bak. Hvor mye en skal legge i selve morsdagsfeiringen er opp til hver enkelt, men å glemme morsdag er rett og slett en kjedelig tabbe. De fleste mødre setter nok pris på en liten oppmerksomhet denne dagen, om det er en god klem, frokost på sengen, en god kopp kaffe eller et fint kort og en liten morsdagspresang.

Og, husk at mange mammaer elsker frokost på sengen!