Alt du trenger å vite om påsken

Påske er tid for avslapping og kos enten du feirer hjemme eller på hytta. Selvsagt skal det fylles søte fristelser i påskeegget til både liten og stor. Pynt opp til påske - la deg inspirere her!

Hvorfor feirer vi påske?

Selv om påske for mange dreier seg om appelsin, Kvikk-Lunsj og marsipan er det greit å huske på at påske egentlig handler om noe helt annet. Påske er en av de største årlige høytidene i jødedommen og den største høytiden i det kristne kirkeåret. Den kristne påske feires til minne om Jesu lidelse, død og oppstandelse under den jødiske påsken i Jerusalem. Første påskedag er dagen da Jesus stod opp fra de døde, oppstandelsen som hele den kristne verden bygger sin tro på.

Påske på hytta eller hjemme?

Mange i Norge forbinder påske med ski, hytte og fjell – men at alle reiser bort i påsken er bare en myte. Bypåske er blitt et kjent begrep, og mange foretrekker å feire påske hjemme og nyte at våren er i anmarsj fremfor å oppsøke vinter og snø. Uansett hvor påsken tilbringes er det hyggelig å pynte litt ekstra med fine lys, påskekyllinger, påskeharer og annen påskepynt.

Når er det påske?

I Norge har vi verdens lengste påskeferie, men påsken faller på ulike datoer fra år til år. Grunnen er at datoen for 1. påskedag påvirkes av vårjevndøgn og månen. 1. påskedag feires første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Offisielt vårjevndøgn er 21. mars, derfor havner 1. påskedag en gang mellom 22. mars og 25. april. Ofte faller påske omtrent samtidig med at vi skal stille klokka til sommertid.

Mange synes påske er den beste høytiden!

Til jul er det mye forberedelser. Julegaver, julekalender og julekaker er bare noe av det som må på plass – men til påske kan du bare glede deg! Det er mindre stress i påsken og fridagene kan nytes i store drag. Er vi ekstra heldige varmer vårsola både kropp og sjel etter en lang og mørk vinter. Ikke rart påske er en tid vi nordmenn ser frem til! For kirken er påsken en svært viktig høytid, og i mange land er påskefeiringen viktigere enn julefeiringen.

Påskeegg

Egg hører påsken til – både i sin vanlige form til frokost og lunsj, men selvsagt også som påskeegg fylt av godterier. Fyll påskeegg med søte fristelser og bruk det som dekor på bordet, eller sett noen friske greiner i en stor vase og pynt med hengende påskeegg. For å lage påskeegg til pynt, er den vanligste metoden å stikke hull i egget, blåse ut innholdet og male skallet. Deretter kan påskeegget henges opp. Det å blåse egg er en fin aktivitet for hele familien i påsken.

Prøv eggekamp til påskefrokosten

Eggekamp er en morsom frokostaktivitet i påsken. Hardkok og pynt egget med vannmaling eller fargestifter på forhånd. La alle rundt matbordet velge et egg hver, så slår to og to toppen av sine egg mot hverandre. Deretter snus egget og man slår eggene mot hverandre på nytt. Egget som ikke knuser går videre og konkurrerer med neste deltaker. Det egget som til slutt ikke er knust – eller i det minste har igjen en hel side – er dagens vinner.

Påskekylling og påskeharen

Kyllingen er som egget et symbol på nytt liv, men det er også er typisk vårtegn. På våren legger hønene massevis av egg, og dermed blir det også kyllinger rundt påske. Påskekyllinger er spesielt populært som påskepynt i Norden og pryder både påskeegg, servietter, duker og blomsteroppsatser. I resten av Europa og USA er påskeharen et mye vanligere påskesymbol en påskekyllingen. Pynt med små, søte påskekyllinger eller påskeharer på bordet, i bokhyllen og på peishyllen, så setter du påskestemningen.

Påskepynt

Å pynte til påske er blitt vanligere med årene, og det finnes mye påskepynt å velge i. Kombiner ferdiglaget påskepynt fra butikken med hjemmelaget. Påske handler om tradisjoner, så å finne frem gammel påskepynt år etter år er koselig og vekker gamle minner. Selvsagt er det gøy med noe nytt også, så en blanding av nytt og gammelt er vår beste anbefaling.

God påske!