5 tips til lekker borddekking

Å komme til et dekket bord kan få enhver gjest til å føle seg ekstra velkommen. Er du typen som liker at pynten står sirlig og symmetrisk oppstilt, eller du liker en litt mer tilfeldig tilnærming? Enten du ønsker en stilren og minimalistisk borddekking, eller noe mer personlig og fargerikt, så er det fint å ha noen basisregler på plass. Med disse 5 enkle tipsene dekker du et vakkert bord i en fei.

Én nøytral duk – uendelige muligheter

Har du en nøytral, heldekkende duk? Da har du et godt utgangspunkt for borddekking, uansett anledning. Duken behøver på ingen måte å være hvit, men en ensfarget, lys duk passer til de fleste anledninger og er derfor veldig anvendelig.

 

Bestikk til hverdags og fest

Det er ikke lenger strenge regler for borddekking, slik det var før i tiden, men når det gjelder bestikket er det fint å legge det opp «på den korrekte måten». Gaffelen ligger til venstre for tallerken, og kniven til høyre, med knivbladet vendt inn mot tallerken. Serverer du suppe legger du suppeskjeen ved siden av kniven. Skal du ha flere retter er det både fint og praktisk å dekke på bestikket i den rekkefølgen det skal brukes i. Bestikket som benyttes først ligger ytterst. Og du, et fint hverdagsbestikk gjør seg like fint til fest!

 

Servietter, lys og blomster gir farge og form

Med en enkel og nøytral duk har du fritt spillerom for å freshe opp med servietter i alle mulige farger og fasonger, enten papir- eller tøyservietter. Serviettene kan pyntes med serviettringer eller brettes på utallige måter. Et enkelt og elegant tips er å rulle serviettene og knyte et lite sløyfebånd rundt. Stikk gjerne en liten blomst eller et blad ned i sløyfebåndet.

 

Lys er et must på festbordet, enten du går for levende lys eller LED-lys. Matchende stearinlys og blomster i vaser eller glass er enkel og fin dekor. For et rent uttrykk holder du deg til noen få farger på pynten. Eller går du for en fargefest, og pynter opp i alle regnbuens farger?

 

For mindre eller runde bord kan et fint alternativ være å dandere et lekkert lysfat midt på bordet. Et godt tips for lysfat er å alltid kombinere like elementer i oddetall. Tre like lys, ikke fire. Tre kongler, ikke to. Da blir det en finere balanse på lysfatet.

 

Til borddekkingen

Bruk naturen til borddekking

I naturen finner du mange fine elementer til borddekking, og ved å bruke naturen i borddekkingen vil pynten alltid passe årstiden. Kvister, blader, kongler og grener er dekorative og vakre. Hva med å samle inn kongler og bruke disse som stativ til enkle bordkort? Eller hva med å bruke lysegrønne bjørkekvister i en høy vase på 17. mai bordet, sammen med et norsk flagg? Litt granbar fra juletreet kan være utgangspunkt for et lysfat til borddekkingen til jul, og lukter i tillegg veldig godt. Hele våren og sommeren er vakre markblomster lett tilgjengelig, rett utenfor døra.

 

Bland gammelt og nytt

Tallerkener, skåler, kopper og glass behøver ikke å matche. Kombiner gjerne nytt, friskt servise med gammelt arvegods. Gamle Norgesglass eller syltetøyglass for eksempel, er flotte glass til drinker, med sugerør i forskjellige farger. Hva med en frisk lemonade med knust is, servert i et syltetøyglass?

 

Mormors gamle servise kan med fordel kombineres med store, fargerike middagstallerkener eller dekkefat. Gammelt sølvtøy fungerer flott sammen med nytt stålservise. Her er det bare å slippe fantasien løs!

Servise, glass & bestikk