Lysfat - året rundt og til ulike anledninger

Lysfat er veldig dekorative, både som del av borddekking til fest, hverdagspynt, og til anledninger som advent, jul og nyttårsfest. Få ideer til hvordan du kan bruke og dandere lysfat her!

Et lysfat kan være akkurat hva du gjør det til. Start med et fat, bygg opp med stearinlys i ulike størrelser og fasonger. Pynt med elementer som lysestaker, glass, blomster, kongler, kvist, perler, pyntestener eller andre dekorative elementer. Her er forslag til noen anledninger der du kan bruke et lysfat til å sette stemningen.

Lysfat til bryllup

Et lysfat kan sette den romantiske stemningen under et bryllup. Under bryllupsmiddagen kan et lysfat brukes for å vise frem brudebuketten, og kan være senter for borddekkingen foran brudeparet. Start med et flott sølvfat og legg brudebuketten på midten av fatet. Dander med lave lysestaker, små glass med flytelys og kubbelys. Er fatet stort nok, kan små fotorammer med barndomsbilder av brudeparet være et romantisk innslag. Det finnes lys i alle mulige farger og fasonger, slik at lysfatet kan matche brudeparets fargetema og fargene i brudebuketten.

Husk at gjestene skal se brudeparet, derfor anbefaler vi ikke høye kandelabre og stearinlys til denne varianten av lysfat. Bruk heller lave lysestaker, t-lys, kubbelys og små vaser. Lysene vil speile seg i sølvfatet og virkelig sette rammen for den romantiske stemningen.

Lysfat kan også brukes midt på bordet der gjestene sitter, som i bildet over. Kombiner blomster, lys, bilder av brudeparet eller små overraskelser til gjestene. Det er bare fantasien som setter grenser.

Lysfat til dåp eller navnefest

Små lysfat med friske blomster og rosa, lilla, blå eller grønne lys er populært ved dåp eller navnefest. Avhengig av årstid kan man på et lysfat gjerne kombinere ting fra naturen med flotte stearinlys, kubbelys eller t-lys i friske farger. På våren er grener med gåsunger et veldig søtt innslag, både fordi det er dekorativt og fordi det passer med temaet. Hvitveis, blåveis eller bjørkeris kan også kombineres med både blomster og lys.

Eller hva med å bruke babyens leker som dekorative elementer? En smokk eller rangle som en del av et lysfat er en morsom detalj. Eller et par små, søte sko? En tåteflaske eller en av barnets første par sokker?

Glass som tidligere er brukt til babymat kan brukes til blomstervaser på et lysfat; også en morsom detalj som passer med temaet men som samtidig er dekorativt og et billig alternativ.

Ved å bruke decoupage, kan man sette preg på kubbelysene, for eksempel med bilde av barnet, blomster, bamser eller annet som passer med temaet.

Lysfat til advent

Advent markeres over store deler av verden. Tradisjonelt sett tenner man i adventstiden ett lys for hver av de fire søndagene før jul. Hvorfor ikke gjøre litt ekstra ut av adventstiden og lage et lekkert lysfat til adventslysene? Start gjerne med et flott, blankt fat, eller hva med kakefatet som bestemor brukte til julekakene? Sett fire lys på lysfatet, gjerne i den tradisjonelle fargen lilla. Pynt lysfatet med tall, t-lys, mose, kongler eller annet fra naturen. Bruk gjerne friske blomster, hvit julestjerne eller tulipaner, som selvsagt friskes opp hver søndag i advent.

Julepynten kan også brukes som en del av lysfatet. Blanke julekuler, glitter eller stjerner. Det er også lekkert å bruke lyslenker på et lysfat, enten juletrebelysning eller såkalte happylights.

Hvis du er redd for brannfaren, bruk elektriske lys da vel! Disse finnes også i et stort utvalg, og både som saltlys, kubbelys, t-lys og høye stearinlys.


Når adventstiden er over kan lysfatet enkelt tilpasses jul.

Lysfat til jul

Julen er den store høytiden for bruk av lys i alle mulige fasonger. Stearinlys gir flott og stemningsfullt lys, men gir også etterlengtet varme. Særlig populære er de hvite kubbelysene, men også røde, brune, grønne og burgunder lys er populært. T-lys i fine glass eller lysestaker er fine å kombinere med høye, flotte kandelabre på et lysfat. Danderer du et eller flere lysfat rundt omkring i huset, får du garantert julestemning!

Bland juletrepynt, engler eller nisser med kubbelys i ulike farger og fasonger på lysfatet. Sett lysfatet midt på bordet under julemiddagen, eller på trappa for å ønske gjestene velkommen. Tilsett mose, kvister fra gran eller furu eller kongler. Bruk røkelse eller en skål med julekaker som et element på lysfatet. Eller kanskje selve julenissen skal bli møtt av et lekkert lysfat med grøten i midten?

Lysfat til nyttårsaften

Nyttårsaften er dagen for å slå seg løs med glitter, lys, sølv og gull. La et lysfat bli senter i borddekorasjonen.

På nyttårsaften kombineres gjerne hvite eller sølvfargede lys med elementer av sort, sølv, gull eller blått. Bruk gjerne elementene fra advent eller jul på lysfatet. Konglene du brukte på lysfatet til jul, kan spraymales med sølvglitter og brukes til nyttår. Eller hva med å bruke glitteret fra juletreet? Stjerneskudd kan også brukes som et dekorativt element, og kan tennes når klokken nærmer seg midnatt.

Lysfat til 17. mai

På 17. mai er det rødt, hvitt og blått som gjelder. Hvite stearinlys i høye lysestaker kan kombineres med bjørkeris og friske blomster på et lekkert lysfat. Jordbær, bringebær og blåbær i små skåler passer også bra.

La en høy vase med friske bjørkekvister og norske flagg stå i midten av lysfatet, og sett lysestaker og andre elementer rundt vasen. Knyt røde, hvite og blå bånd rundt glass og fyll opp med vann og flytelys. Eller bruk de norske flaggene som du bruker på juletreet og heng dem på bjørkeriset, som en hyllest til landet vårt.

17. mai er også en anledning fremfor noen for å ta frem de gamle norgesglassene fra skapet. Norgesglassene finnes i ulike størrelser og fasonger, og fungerer både til stearinlys, kubbelys, som blomstervase og som en del av et arrangement på et flott lysfat.

Et lysfat til 17. mai kan være virkelig stemningsskapende, enten du feirer inne eller ute ved grillen.

Et lysfat kan følge oss året rundt, og det er bare fantasien som setter grenser for hvordan man kan dandere og kombinere. Lykke til!
Har du et lysfat du er stolt av? Del det med oss, da vel! Legg ut bildet på Instagram med hashtag #nillelysfat.

Røde, hvite og blå bånd rundt glass og fyll opp med vann og flytelys. Eller bruk de norske flaggene som du bruker på juletreet og heng dem på bjørkeriset, som en hyllest til landet vårt.

17. mai er også en anledning fremfor noen for å ta frem de gamle norgesglassene fra skapet. Norgesglassene finnes i ulike størrelser og fasonger, og fungerer både til stearinlys, kubbelys, som blomstervase og som en del av et arrangement på et flott lysfat.  

Et lysfat til 17. mai kan være virkelig stemningsskapende, enten du feirer inne eller ute ved grillen.

Et lysfat kan følge oss året rundt, og det er bare fantasien som setter grenser for hvordan man kan dandere og kombinere. Lykke til!

Har du et lysfat du er stolt av? Del det med oss, da vel! Legg ut bildet på Instagram med hashtag #nillelysfat.

Se også våre artikler om: