Gresskar - symbolet på Halloween

Gresskar er selve symbolet på Halloween, og på allehelgensaften lyser gresskarlykter opp gatene over hele landet. Litt skummelt, effektfullt, men også veldig godt å spise. Her kan du lese mer om hvorfor gresskaret symboliserer Halloween.

Du kan lese mer om Halloween her.

Gresskar har, sammen med skumle kostymeransiktssminke og pynt, blitt et symbol på Halloween over hele verden.

Symbolsk sett er gresskaret ofte knyttet til gjenfødsel og fruktbarhet, og de symboliserer også høst og grøde. De passer på den måten inn i den årstiden Halloween faller på hvert eneste år.

Pynt med gresskar!

For dem som går "knask eller knep" er et lysende gresskar på trappen symbolet på at de som bor der ønsker seg besøk.

Gresskarlykt

Gresskarlykter er kanskje det aller synligste symbolet på Halloween, der de lyser opp gater, trapper og vinduskarmer hvert år.

Grønnsaker brukt som lykt er et gammelt fenomen, men grunnen til at nettopp gresskar blir brukt i forbindelse med Halloween nok rett og slett at de er klare for innhøsting over store deler av verden akkurat i slutten av oktober. Gresskar er altså i sesong og lett tilgjengelig rett rundt Halloween. Dessuten er det liten tvil om at gresskar gjør seg godt som lykt eller lanterner i den mørkeste tiden på året.

Hvorfor akkurat gresskar?

Opprinnelsen til at utskårede gresskar blir brukt til Halloween, er en gammel, irsk myte om den gjerrige smeden "Stingy Jack". Jack lurte djevelen flere ganger, ofte for å lure til seg en siste drink på puben. Den siste gangen lurte han djevelen til å love å ikke ta sjelen hans når han engang skulle dø. Jack kunne derfor ikke havne i helvete. Men på grunn av sin omgang med mørke makter og sterke drikker, ble Jack heller ikke ønsket velkommen til himmelen. Da han døde, måtte Jack derfor vandre i evig mørke på jorden med en kullbit som sitt eneste lys. Jack puttet kullbiten i en utskåret kålrot, og vandrer den dag i dag i evig mørke med grønnsakslykten sin.

På grunn av legenden om Jack har folk i England i hundrevis av år satt utskårede grønnsaker med lys i på trappene sine og i vinduskarmene, for å skremme bort Jacks vandrende sjel. På samme måte som vi nå gjør til Halloween over hele verden. Kålroten som symbol er senere byttet ut med gresskar.

Gresskarlykter heter "Jack O'Lanterns" på engelsk, oppkalt etter Jack. Gresskarlykten ble først omtalt i 1837, og ble brukt i Halloween-feiring fra 1866.

Gresskaret gjør seg godt som lykt med stearinlys eller andre lys i, og det er enkelt å hule ut og skjære mønstre i gresskaret. Spesielt vanlig er det med skumle ansikter, som skal skremme bort onde makter.

Artikkel-hoved-gresskar-halloween-NLL-03828_2.jpgSpis opp restene!

Når du har laget gresskarlykt, blir det både gresskarfrø og fruktkjøtt til overs. Ikke kast dette! Gresskaret kan være hovedingrediens i mange, deilige oppskrifter. Frøene kan spises i salater og kornblandinger, og kan dessuten plantes, slik at du kan dyrke dine egne gresskar til neste år.

Gresskar som borddekorasjon

Gresskar er dekorativt, og kan brukes som et element i borddekking og pynt til Halloween-feiringen. Vi har alt du trenger til dekorasjoner.

Gresskar i alle former og fasonger

Du behøver ikke å skjære ut ditt eget gresskar til Halloween for å få pyntet. Det finnes flere ferdige alternativer også, både i glass og plast, og både som pynt, lykter og leker. Se alle våre gresskar og halloween-produkter her!

Vi i Nille ønsker deg en skummel og dekorativ Halloween!