Halloween

Halloween er blitt en stor begivenhet for mange også i Norge, spesielt for barn og ungdom som går fra dør til dør og spør etter “knask eller knep”. Kle deg ut og pynt til Halloween – la deg inspirere her!

Navnet Halloween er en sammentrekning av det engelske navnet på allehelgensaften, "All hallows Eve" og har sin opprinnelse fra England og Irland. Halloween kom til Norge på begynnelsen av 2000-tallet som en kulturimpuls fra USA. Dagen feires nå overalt i den vestlige verden og barn i alle aldre går utkledd i kostymer fra hus til hus for å få godteri i nabolaget på Halloween.

Pynt til Halloween

Kanskje skal du arrangere Halloweenfest for ungene i gata, eller invitere venner til voksenfest? Uansett er det gøy å gjøre litt ekstra ut av det i anledning Halloween. Skumle eller makabre effekter, som hekser, skjelett og flaggermus er typisk for denne dagen. Enten i form av kostymer eller pyntegjenstander.

Svarte duker, stearinlys og dempet belysning setter en fin ramme. Svarte eller orange servietter gjør seg også godt. Det finnes en rekke effekter å få kjøpt i butikken i tiden før Halloween, og du kan legge ut edderkopper i plast, falskt spindelvev, skummelt godteri eller ande grøssende effekter på bordet. Det finnes lyspærer som gir lys i orange, rødt eller andre farger som setter en spesiell stemning. Er det barna du arrangerer selskap for, bør du være forsiktig med å dempe lyset for mye – da mange barn er mørkredde.

 

Gresskar på Halloween

Gresskar skåret ut som et smilende ansikt med lys i er selve symbolet på Halloween og kalles jack-o'-lantern. Den gjør seg godt nettopp som lanterne for å lyse opp en mørk høstkveld. Vil du ikke bruke et ekte gresskar finnes det falske gresskar du kan putte telys i og bruke fra år til år. Les mer om bruken av gresskar som symbol til Halloween her.

Utkledning til Halloween

Å kle seg ut på Halloween er liksom det store poenget. Enten du skal kle deg ut som en zombie eller havfrue på Halloween, er ansiktsmaling eller sminke veien til den kuleste helheten! Vi har samlet noen gode råd om hvordan du får til den skumleste sminken, og triksene som gjør at du slipper sminke som renner bort før kvelden er omme. Les mer om ansiktsmaling til Halloween her.

Hvorfor går vi "knask eller knep" på Halloween?

Å gå fra dør til dør er en gammel tradisjon med opprinnelse fra allehelgensfeiringen på 1800-tallet, da man trodde at de døde kunne ferdes fritt på allehelgensaften. De døde reiste rundt i store følger, og folk satt ut mat til dem. I Irland gjorde etterhvert ungdom pek og spiste matofferet som var satt frem. Dette har utviklet seg til det vi i Norge har kalt "knask eller knep" – eller "lureri eller godteri" som er oversettelsen av det amerikanske "trick og treat". De som mener at barnas gange fra dør til dør er en ny tradisjon som handelsstanden har funnet opp, tar altså feil – selv om fenomenet er ganske nytt i Norge.

TIPS: Husk at det er anbefalt å ha innpakket godteri å dele ut til barna, det er mest hygienisk og trygt! Her kan du se vårt bugnende utvalg av Halloween-knask!

 

Halloween i Norge

Halloween kom til Norge omkring år 2000, og er blitt en vanlig feiring for mange i dag. Måten vi feirer Halloween på i Norge er i hovedsak adoptert fra USA – men noen nyanser har ikke nordmenn fått med seg. Opprinelig er det nemlig slik at bare de som lar utelampen være tent ønsker besøk. Er lampen slukket, skal man gå rolig forbi. Enkelte hevder at Halloween ikke bør feires i Norge ettersom det opprinnelig ikke er en norsk tradisjon. Men det var jo ikke jul heller dengang det ble innført i Norge – og jula er det få som vil avskaffe i dag. Det er en start for alt – også Halloween – og tidene utvikler seg. Husk at dagens norske 15-åringer aldri har levd et liv uten Halloween, så for neste generasjon vil feiringen være en helt naturlig tradisjon som "alltid" har vært der.

Når er det Halloween?

Halloween er 31. oktober, natten før allehelgensdag. Dette er kvelden der barna går "knask eller knep"- uansett ukedag. Mange voksne feirer også Halloween, men slike Halloweenfester legges til den siste helgen i oktober.