Høstferie og hyttekos - forny hytta

Høstferie er tid for hyttekos, men også et perfekt tidspunkt for å fornye hytta og tilpasse interiøret til den mørke årstiden vi går inn i. Det er på tide å rydde bort utemøblene og sette frem lyslyktene!

Det er hyggelig å tilpasse interiøret til årstiden når vi går fra en sesong til en annen er. Høstferie er en fin tid for å rydde ut sommeren og gjøre hytta klar for mer innekos og koselige kvelder foran peisen. Vi har samlet noen tips for å fornye hytta når du har høstferie.

Utnytt lyset med speil

De lyse og lange sommerkveldene er kanskje det største savnet når høsten faller på. Overgangen fra lys nesten døgnet rundt til stadig mørkere og kortere dager kan oppleves som en brå overgang for mange. Utnytt lyset i hytta med speil som reflekterer dagslys, flammene fra peisen og stearinlys. Det er med på å skape en naturlig følelse av lys. Speil er dessuten svært dekorativt og øker romfølelsen.

Lysfat i høstmørket

Et lysfat gjør seg godt på mørke høstkvelder. Start med et fat, bygg opp med stearinlys i ulike størrelser og fasonger. Pynt med elementer som lysestaker, glass, blomster, kongler, kvist, perler, pyntestener eller andre dekorative elementer. Les mer om lysfat her.

Lyslykter inne og ute

Lyslykter lyser opp både inne og ute på hytta. Robuste lyslykter ved inngangsdøren gjør seg godt både når det er høstferie og utover resten av høsten og vinteren. Det er koselig for besøkende hyttegjester med en opplyst inngang. Inne kan større lyslykter lyse opp mørke kroker og mindre lykter kan stå på peishylla eller på bordet.

Sesongens puter og duker

Legg bort puter og duker i pastell og andre sterke farger som tok seg godt ut i sommer. Harmoniske fargekombinasjoner skaper en lun og varm atmosfære når det er høstferie. Også gardiner kan byttes ut for å sette et tidsriktig preg på hytta i forhold til sesong.

Høstferie med en god bok og et varmt pledd

Når høstmørke sniker seg på er det deilig å krype opp i sofaen med et deilig pledd og en god bok på hytta. Bytt ut de lyse og tynne sommerpleddene som ble brukt på stranda i sommer til varmere pledd i jordfarger. Det er ikke bare behagelig å ha rundt seg, men tar seg godt ut på sofaen i høstferien.

Begynn å strikke på julegavene når det er høstferie

Det går kjapt fra høstferie til jul. Finn frem garn og strikkepinner og start med julegavene. Ingen ting er som hjemmelagde sokker under juletreet. Se strikkeoppskrifter her.

Høstferie kan være perfekt for beising

Også på utsiden er det tid for å fornye hytta når du har høstferie. Er været mildt og ikke fuktig, kan det være lurt å bruke litt av høstferien på å beise hytta. Beis er ikke like værbestandig som maling, og derfor må beisebehandlingen skje oftere for å beskytte hytta mot vind og vær. På de mest værutsatte veggene bør det ikke gå mer enn to til tre år mellom hver gang du beiser - men noen år ekstra, om du bruker dekkbeis, går fint.

Høstferie for deg – men ikke for skadedyr

Gnagere leter etter lune steder på vinteren, og selv om du har høstferie kan ubudne gjester være på jakt etter bolig for vinteren. Syv millimeter er alt en mus trenger for å komme seg inn i hytta di, og lufteluker er en av favorittene. Å tette åpninger er første bud. Det er viktig å tette overgangen mellom grunnmur og ytterkledning, da mus ofte kommer opp langs grunnmuren. Her kan du enten dytte tilskårede klosser opp i åpningene, eller prøve noe som mus ikke kan gnage seg gjennom – for eksempel metallnetting, metallplater eller betong med nett inni. Når snøen først er kommet er denne jobben vanskelig – så bruk litt av din høstferie på å sikre hytta utvendig.

Når er det høstferie?

Tidspunktet for høstferie varierer fra fylke til fylke, men den ukeslange skoleferien avvikles i løpet av ukene 39, 40 eller 41 i september eller oktober. I Nord-Norge er det fri bare to-tre dager i forbindelse med en helg, og tidspunktet varierer fra skole til skole. Det er Fylkesmannen som fastsetter når det skal være høstferie, og skoleruten vedtas endelig høsten før skoleåret begynner. Vanligvis avholdes høstferien samme uke som året før, men i noen fylker varierer tidspunktet for høstferie fra år til år.

Høstferie i 2017

Dette er tidspunktene for høstferie i 2017:

Uke 40: Finnmark og Nordland, mandag 2. og tirsdag 3. oktober (planleggingsdager), fri onsdag 4. - fredag 6. oktober.

Uke 40: 2. - 6. oktober: Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Oslo, Oppland, Vest-Agder, Vestfold, Østfold.

Uke 41: 9. - 13. oktober: Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag og Telemark.