Det festlige førsteinntrykket

På fest er det førsteinntrykket som setter stemningen for kvelden. Det beste er jo velkomsten, å bli møtt i døra av et feststemt vertskap! En festlig ramme rundt selskapet gjør også gjestene i ekstra godt humør.

– Når du kommer inn på en fest og får en wow-følelse, blir du gjerne inspirert selv også. Og i ekstra godt humør, fordi vertskapet virkelig har gjort en innsats.

Det sier Marie Skadsheim, daglig leder i Yolo Events. Det er ikke alltid det skal så mye til for å lage en estetisk fin fest. Og det trenger ikke være dyrt heller. Fargevalget er et bra sted å begynne, ifølge festfikseren.   

–        Vi starter alltid med å velge tema eller fargetema. Da bruker vi minst tre farger som passer sammen, og som skal gå igjen. Så jobber vi oss videre derfra, tipser Marie.

–        Vi finner detaljene først. Kanskje duk, servietter eller blomster som går i den fargeskalaen vi har valgt. Så supplerer vi med stæsj.

Flytende drinker

Og det er akkurat det som jaktes på nå: stæsj! Vi er på Nille på Vinterbro, tre timer før meteorologene har meldt bøtter av regn, torden og rene flashdancen på himmelen.

Andrea og Hege er på jakt etter pynt til kveldens fest. Hege har akkurat vært gjennom siste eksamen, og har invitert et knippe venner og familie til feiring hjemme i huset på Nesodden.

Andrea pleier å ha en plan før hun handler til fest. Hege tar pyntingen litt mer på sparket. I dag har de begge gått for Heges variant. Det eneste de to vet, er at de skal pynte både inne og ute. Hege har stor uteplass, med både grill og jacuzzi. Utrolig fristende for en fest. Men så var det dette meldte uværet... Best å helgardere. Som med en hvilken som helst utefest i Norge, med andre ord. Det er greit å ha en innendørs retrettmulighet. 

PÅ JAKT: Hege har funnet perfekte drinkglass. Nå gjenstår det bare å finne ut hva drinken skal inneholde.

–        Gull, sølv og svart.

De to venninnene konkluderer med kveldens fargevalg. Terrassebordet i betong skal kles i grønt, med noen rosa innslag – for å sette litt farge på tilværelsen. Inne går det i gult, svart og gull.

–        Skal vi ha prosecco eller hvitvin, eller kjøre spreke drinker, spør Hege henvendt mot Andrea.

Det blir siste variant: med rosa sorbet og prosecco. Dandert med litt rosa fjærpryd og paraplyer. Nå plukker de to en gullflamingo som fungerer som flytende drinkholder, ballonger, vimpler, lys, flere ballonger, servietter, enda flere ballonger, drinkglass og fakler. Blant annet. Mye annet.

BILEN FULL: Handlerunden er over. Nå gjenstår det bare å pynte for Hege og Andrea.

Ballongdisco

 

Og akkurat dette med ballonger gjør de veldig rett i, skal vi tro festeksperten.

–        Setter du en ballongoppsats eller to i rommet, da er det med en gang fest. Og ballonger er jo kjempetrendy om dagen, fastslår Marie Skadsheim.

–        Både med og uten helium, legger hun til.

Selv har hun brukt mye tid i det siste på å finne ballonginspirasjon til sin egen trettiårsfest. Hun deler gjerne tipsene, selv om hun ikke har rukket å prøve alle selv ennå.

–        Det finnes gjennomsiktige ballonger. De kan du fylle med for eksempel konfetti. Jeg har også sett at folk har puttet andre ting inni, som en blomsterkvast eller lys som blinker. Hvis du fyller ballongen med glitter sammen med et blinkende lys, blir det jo nesten discolys, tipser Marie.

Husk bare å putte alt inn i ballongen før du blåser opp.

–        Du kan også lime ting på utsiden av ballongen. For eksempel filtdotter. Det bør være noe mykt, så ikke ballongen sprekker.

Marie anbefaler også å lage ballongbuketter, gjerne sammensatt av fargene du ellers velger for festen. Eller la én ballong, gjerne fylt med konfetti eller glitter, stå og skinne alene.

–        Ballongbukett på bordet kan være kjempekult, og skape dynamikk. Det er litt annerledes. Lekent og morsomt.

 

 TA DEG TID TIL PYNTING: Det kan ta litt tid å pynte til fest, men det er også veldig koselig. Ikke minst er det gøy for gjestene å se at vertskapet har gjort seg litt ekstra flid.

 

Marie er stor fan av ballongpynting.

–        Når vi foreslår det til fester, kanskje særlig med menn, sier de gjerne «hæ, det er ikke barnebursdag». Men når de ser resultatet skjønner de forslaget. Ballonger er enkle å pynte med og veldig dekorative.

 

Sørg for harmoni

Marie startet Yolo Events sammen med Martine Sandstad for fire år siden, fordi de ønsket å få utløp for kreativiteten sin på heltid. Selv henter de inspirasjon fra både interiør- og motetrender.

–        Motebildet generelt gir et godt pekepinn. Men også Pinterest og Instagram er fine steder å hente inspirasjon. Du kan søke ganske spesifikt, for eksempel på #partyinspo eller «ballooninspo». Du kan selvsagt også søke på norsk, men det er mange treff på engelsk, tipser Marie.

Om du ikke er en «storpynter», er ikke nødvendigvis så farlig. Men Marie synes vi bør se forskjell på hverdag og fest, i hvert fall.

–        Du kan gjøre det helt enkelt, men jeg har vært på noen eventer der det er litt for lite pynt. Det skal ikke føles som om du kommer i kantina på en vanlig hverdag. Det spiller ikke så stor rolle om det er ballonger, lys eller en liten fargeklatt her og der, så lenge det ikke ser ut som det pleier.

Selv liker hun – ikke overraskende – å stæsje opp til enhver anledning.

NORSK SOMMER: Utefest i Norge er «risky». Sørg for å ha et innendørs alternativ.

–        Bordet bør jo pyntes når du får gjester. Det kan være med noen fine servietter, kule vinglass eller en liten blomsteroppsats, synes Marie.  

–        Hva er de viktigste triksene?

–        Vi tenker mye på at det skal harmonere, og bruker ulike nivåer og farger for å skape spill og dynamikk. Brett for eksempel en serviett som står. At ting er i forskjellige høyder, gjør mye. Bruk konfetti, farger, glitter. Blikkfang hjelper veldig mye.

–        Kan det blir for mye?

–        Ja. Vi liker fargetema, og sier minst tre farger. Men maks fem! Og de bør harmonere. Ikke rødt, hvitt, blått, gult og svart. Hold deg gjerne innenfor én nyanse av en farge. For eksempel forskjellige grønn-nyanser. Finn den røde tråden. Eller gule, eller blå.

STORT UTVALG: Vimpler i taket kan fungere fint som et småromantisk innslag – kanskje særlig på sommerfesten.

Flytende flamingo-bar

Hjemme i huset på Nesodden er Andrea og Hege i ferd med å svime av all ballongblåsingen. Men det er verdt innsatsen, for på bordet reiser en sprek ballongbukett i sort og gull seg, ved hjelp av «ballongstilker» fra Nille. Og ute på terrassen danser rosa og hvite ballonger rundt hverandre i vinden, og gir en unektelig nydelig piff på det som foreløpig er en perfekt sommerdag.

–        Hva er du mest fornøyd med?

–        Sammensetningen av farge, konkluderer Hege.

–        Hva er ditt viktigste tips til festpyntingen?

–        Det viktigste er at du selv synes det er fint og gøy, sier Hege.

Utenfor har meteorologenes «trusler» blitt til virkelighet, og første delen av festen må foregå inne, mens utepynten får seg en god vask. Men så klarner det faktisk opp. Dermed blir det prosecco- og sorbetdrinker på terrassen. Servert rett fra en flytende gullflamingo.

 

Hvem blir vel ikke glad av sånt?

SMIL OG KLEM: Det viktigste på fest er selvsagt gjestene, men det hjelper også på humøret og stemningen at huset er pyntet. Her tar Hege i mot venninnen, Line

 

TIPS FRA FESTFIKSER MARIE

Festfikser Maria påpeker at ballonger er et must til festlige anledninger

 

  • Velg et fargetema for festen. Minst tre farger, maks fem.
  • Velg farger som harmonerer. Gjerne flere nyanser av én farge, i stedet for flere forskjellige farger.
  • Ulike høyder på pynten gir en god effekt.
  • Bordet bør pyntes! Men det kan holde lenge med fine servietter (gjerne brettet), noen kule vinglass og en liten blomsteroppsats.
  • En kjedelig leilighet kan bli klar til fest med enkle grep. Blikkfang hjelper. Forsøk for eksempel med konfetti, farger, glitter.
  • Ballonger er supertrendy, enkle å pynte med og gjør mye for rommet. Fyll gjennomsiktige ballonger med glitter, konfetti og blinkende lys, dandér en ballongbukett, eller la en enkelt ballong skinne alene.
  • Pyntetrender følger gjerne det øvrige motebildet. Finn inspirasjon på for eksempel Pinterest og Instagram.