Julebord - en gammel tradisjon

Julebord er en gammel og svært populær tradisjon i Norge. Julebord kan feires med kolleger, venner og familie. Les om historie, forberedelser og pynting til julebord her.

Historien om julebord

Skikken med julebord oppstod helt tilbake i middelalderen. Da var det vanlig å la maten stå framme hele jula slik at fattige og omstreifere kunne forsyne seg. Før var det også vanlig å la restene etter julemåltidet ligge igjen på bordet julenatta for å blidgjøre de underjordiske eller gårdsnissen. I Norge er det fortsatt vanlig å sette ut grøt til nissen i jula.

Julebord med jobben

Julebord med jobben er kanskje den vanligste sosiale aktiviteten i norsk arbeidsliv. Det er få arbeidsgivere som ikke arrangerer julebord for sine ansatte, og det mangler ikke på gode råd i mediene rundt juletider om hva man bør og ikke bør gjøre på julebord med jobben. Skal du være med på arrangere julebordet er det mer enn mat og drikke du må tenke på. Underholdning og pynting er minst like viktig. Et pent dekket julebord setter en hyggelig ramme for julebordet. Hva med å benytte fargene i logoen deres på lys, servietter og duker? Det skaper fellesskapsfølelse rundt julebordet.

Nyttårsfest i stedet for julebord?

Enkelte bedrifter har valgt å flytte festlighetene til andre siden av nyttår og i stedet satse på nyttårsfest. Da er som regel skuldrene litt mer senket hos de ansatte og flere har bedre tid. Det er fryktelig mye som skjer i desember, men i januar er det helt stille. Det er dessuten lettere å booke lokale, flere kan komme og det er enklere å oppdrive taxi når gjestene skal hjem. Kanskje det er noe å vurdere?

Julebord med venner behøver ikke bli dyrt

De fleste tilbringer mest tid med familien i jula, og venner kommer litt i annen rekke. Hvis desember i tillegg er for hektisk til å samle vennegjengen – hva med å avtale en dag i romjula der alle møtes? Hvem har sagt at julebord må være før jul? De fleste har rester igjen fra julemiddagen og hvis alle med litt mat hver blir det ikke bare en som ender opp med hele regninga. Dekk på med papptallerkener og plastglass så slipper du dessuten å stå igjen med oppvasken.

Dekking av julebord

Det fineste julebordet er nødvendigvis ikke det dyreste .Skal du dekke et julebord er det ingen regler å forholde seg til. Stol på seg selv og dekk bordet på din måte. Her er våre tips:

  • Ikke vær gnien på pynten – jul kan gjerne være litt "too much".
  • Bruk gavepapir med julemotiv som løper sammen med en nøytral duk.
  • Pynt med ting du alt har: Epler og appelsiner, pepperkakeformer, granbar eller kongler.
  • Bruk julepynten - dekk bordet med engler, nisser eller fargerike julekuler.
  • Bruk gavebånd i stedet for de klassiske ringene rundt serviettene.

Noen praktiske råd til julebordet

Er du usikker på antallet gjester kan det være vel så fint å sette ut tallerkener og glass i stabler på bordet, slik at folk kan forsyne seg selv. Da unngå du at det er mange ledige plasser, som kan sette en demper på stemningen. Unngå for høye blomster og lysestaker som gjør at gjestene ikke ser hverandre, og pass på at det ikke blir for formelt. Dere skal jo ha det hyggelig!

God jul!