Refleksdagen - husk refleks!

Den nasjonale Refleksdagen arrangeres hvert år, i 2016 er det den 20. oktober. Målet med dagen er å øke bruken av reflekser og på den måten redusere antall trafikkulykker.

Refleksdagen er en viktig dag for å få frem viktigheten av å bruke refleks. Bedrifter, organisasjoner og skoler i hele Norge bruker dagen for at både voksne og barn skal lære mer om reflekser. Refleksdagen markeres med utdeling av reflekser, foredrag og ulike aktiviteter knyttet til å være synlig i mørket.

Hvorfor bruke refleks?

Mange fotgjengere tror at bilisten ser dem når de selv ser bilisten, men slik er det dessverre ikke alltid. Uten refleks er du synlig på inntil 30 meter, mens med refleks øker synligheten helt opp til 140 meter. Bruker du refleks reduseres sjansen for å bli påkjørt med hele 85% og du gir bilisten dyrbare ekstra sekunder på å unngå en ulykke som kan utgjøre forskjellen på liv og død. Under refleksdagen kan du være med på demonstrasjoner som viser hvordan fotgjengerne oppfattes for en bilist i mørket.

Når skal du bruke refleks?

Refleks bør brukes så fort det blir antydning til kveld, dvs. fra skumringstimene og til det blir lyst igjen. Husk at du behøver refleks selv om du går i belyste gater. Bilister har nemlig mye annet å ta hensyn til enn fotgjengere, som f.eks. andre biler, lys, trafikkskilt, i tillegg til at været kan gi dårlig sikt. Flest fotgjengerulykker skjer faktisk i byene.

Flere barn bruker refleks

Barn er mye flinkere til å bruke refleks enn voksne, men barn er også de som ferdes minst langs veien i mørket i forhold til oss voksne. Voksne er dårligst på å bruke refleks og ifølge Trygg Trafikk bruker kun to av ti voksne refleks. Refleks gjør deg ikke bare tryggere, men du setter også et godt eksempel for barna.

Refleks i ulike former

En refleks er ikke lenger kun den tradisjonelle plastikksaken vi forbinder med refleks. Nå finnes det reflekser i all slags former og fasonger. Velg mellom hele klesplagg som fungerer som refleks, som bl.a. vester, jakker og dresser for barn; eller reflekser til dekorasjon på klærne, vesken og nøkkelknippet. Strykemerker, bånd, og morsomme klistremerker er også populært. Det er bare kreativiteten som setter grenser for hvordan du kan bruke refleks.

Til Refleksdagen designes det hvert år unike reflekser av kjente designere. Tidligere har designere som bl.a. Pushwagner og Magne Furuholmen laget motiver til Refleksdagen.

Reflekstips

  • Fest refleksen slik at den henger i knehøyde.
  • Bruk to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter.
  • Sjekk at refleksen er ripe fri da riper reduserer refleksjonen.
  • Test refleksjonen ved å lyse med en lommelykt på refleksen i et mørkt rom.

Det finnes ingen unnskyldning for å ikke bruke refleks – bruker du refleks?