Selskapsleker for barn

Alle barn elsker bursdag! For en vellykket barnebursdagsfeiring er det i tillegg til bursdagsmat og drikke, viktig med underholdning og leker for barna.

Her finner du en liste og instruksjoner til noen av de mest populære lekene for barn.

Flasketuten peker på

Barna sitter i ring på gulvet, med en tom flaske i midten. La bursdagsbarnet begynne ved å snurre flasken. Når flasken stopper og peker mot en annen festdeltaker, skal bursdagsbarnet si hva den som flasketuten peker på, skal gjøre. Det kan være alt fra slå hjul til å spise et kakestykke. Når dette er gjort, skal den som utførte aktiviteten snurre neste gang og si en ny ting som nestemann flasketuten peker på, skal gjøre. Slik fortsetter det.

Denne leken kan også brukes til å åpne gaver til bursdagsbarnet. Bursdagsbarnet snurrer flasken og den som flasketuten peker på gir sin gave til bursdagsbarnet.

Stolleken

Sett stoler i en ring, én stol mindre enn det er barn som skal være med å leke. Hvis det er 10 barn med, setter man 9 stoler i en ring. Sett på musikk og barna går rundt stolene til musikken. Skru plutselig av musikken og da er det om å gjøre for barna å sette seg på en ledig stol. Den som blir til overs er ute av leken. En stol tas vekk til neste runde. Slik fortsetter leken til det bare er én stol igjen og én vinner.

Lakrissnor-leken

Del ut en lakrissnor til alle som skal være med. Hendene skal ligge på ryggen og man skal spise opp snoren ved å bare bruke munnen. Den som klarer det først har vunnet.

Døde elefanter

Denne leken passer godt hvis barna skal roes ned litt. Ett av barna (kanskje bursdagsbarnet i første runde?) setter seg på en stol mens alle de andre barna legger seg ned på ryggen eller magen og lukker øynene. Det er om å gjøre å ikke røre på seg. Den som sitter på stolen følger med på om noen rører seg, og den som rører seg først er ute av leken. De som er ute av leken hjelper herved med på å følge med på hvem som rører seg. Den som blir liggende igjen til sist, har vunnet.

Fiske med stang

Denne leken er alltid populær i barnebursdag! Bruk en ordentlig fiskestang om du eier det eller bruk en lang pinne/stokk/gren som fiskestang. Fest et tau med en klype eller kurv eller lignende i enden. La barna få nappe i tauet og fiske opp hver sin «fisk» fra toppen av trappen eller fra et vindu, mens en voksen står nederst og fester på «fiskene». Her kan man være kreativ – la barna fiske godtepose, små premier eller noe annet gøy.

Tampen brenner

Tampen brenner er en lek som er mye lekt i barnebursdag. Mens barna leker eller er opptatt med noe annet, gjemmer de voksne godteposer eller små premier rundt om i rommet der selskapet feires. Et og et barn skal så prøve å finne en hver sin premie. Etterhvert som barnet beveger seg rundt om i stua og nærmer seg en premie, roper de voksne "varmere", eller «kaldere» dersom de beveger seg bort fra premien. Når barnet er helt nærme premien, roper man at «det brenner». Noen hint til barnet kan være at premien ligger på "fugl" (høyt oppe), eller "fisk" (langt nede) eller midt imellom.

Memoreringslek

Legg et antall gjenstander på et bord eller brett, dekket av et håndkle. Gjenstandene kan være hva som helst, for eksempel kjøkkenredskaper eller leker. Fjern håndkleet i noen sekunder og la barna se på gjenstandene, før barna snur seg og det fjernes én gjenstand. Når barna snur seg og ser på bordet igjen er det om å gjøre å se hvilken ting som er fjernet. Den som klarer det, får en premie. Hold på slik til det er 3 barn igjen og la dem sammen finne hva som mangler til sist. Dette er for å slippe å la noen stå alene. Alle må få premie.

Se også: