Skolesekk - slik velger du ut og tilpasser sekken

En skolesekk er barnets viktigste arbeidsredskap. Skolesekken skal romme alle bøker og utstyr, og det er essensielt at den er tilpasset barnets rygg for å unngå skader. Se hvordan du velger ut og justerer skolesekken her!

Skolesekk - slik velger du ut og tilpasser sekken

Feil skolesekk kan føre til rygg- og nakkeplager som følger barnet gjennom livet, så bruk gjerne litt tid på å finne rett sekk til barnet.

Husk først og fremst at skolesekken må være stor nok. En skolesekk skal kunne romme alt barnet trenger på skolen, og gjerne gymtøy i tillegg. Likevel bør ikke skolesekken være for stor; det skal være mulig for barnet å bevege armer og bein naturlig på skoleveien. Det kan være greit å ta en vurdering hvert år på om barnet trenger ny skolesekk eller ikke. De fleste vokser mye fra 1. til 7. klasse, så det kan være nødvendig å bytte skolesekk en eller flere ganger på disse årene.

Skolesekk tilpasset barnets rygg

En skolesekk må først og fremst være tilpasset den som skal bære den. Særlig er lengden på ryggen viktig. En skolesekk med justerbar rygg er en god investering; da kan skolesekken vokse med barnet. Skolesekken bør ikke gå lengre ned enn 10 cm under barnets midje, og armene skal kunne svinge fritt fremover og bakover.

For de minste barna er det positivt dersom skolesekken har stropper som svinger inn ved skuldrene, slik at sekken ikke sklir ned. Ta gjerne med barnet ut og prøv hvilke skolesekker som er best å bære. De fleste skolesekker finnes i flere forskjellige størrelser, design og farger.

Husk gjerne også at en skolesekk er mye mer skånsomt for små rygger enn en veske.

Brede stropper og hoftebelte

En skolesekk kan fort bli veldig tung. Dersom sekken blir alt for tung, kan den dra skuldrene til barnet bakover. Ryggen får da en unaturlig svai, som etterhvert kan bli smertefull for barnet. Skolesekken bør ha brede, polstrede stropper, og gjerne et hoftebelte som avlaster skuldrene. En bryststropp sørger for at skolesekken sitter tett mot kroppen.

Hjelp barnet å pakke skolesekken

Skolesekken kan bli mye bedre å bære dersom den er pakket riktig. Store, tunge bøker bør ligge nærmest ryggen, og lettere bøker og utstyr ytterst. Følg med på barnets timeplan og pakk skolesekken sammen med dem kvelden før, slik at bøker de ikke har behov for fra dag til dag kan bli igjen hjemme.

Lær barnet å løfte skolesekken riktig

Et barn løfter skolesekken ca 15 ganger hver dag. En skolesekk veier i snitt 7 kg. Løfting av skolesekk utgjør derfor over 100 kg hver eneste dag. I løpet av et skoleår løfter barnet over 20 tonn, kun på grunn av skolesekken. Det sier seg selv at en riktig løfteteknikk er viktig.

Ved å løfte skolesekken opp på en pult eller et bord og ta den på seg mens den hviler på bordet, avlaster man rygge betraktelig. Lær barnet dette, så unngår du unødvendige ryggskader.

Enkelt og åpne og lukke

Sist men ikke minst, det bør være enkelt å lukke og åpne skolesekken, og spenner og glidelåser bør ikke være for harde for små hender. Følger det med et regntrekk, gjerne integrert i skolesekken, beskytter man i tillegg bøker og annet utstyr.

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}