Norske kvalitetslys fra Tyrilys

Visste du at du får norskproduserte lys av ypperste kvalitet hos Nille? Vi er så stolte av å kunne tilby våre kunder kortreiste kvalitetslys, produsert midt i hjertet av de norske skoger. Tyrilys er Norges største lysfabrikk og ligger på idylliske Krøderen.

Tyrilys ble grunnlagt allerede i 1893, og er en bedrift med lange tradisjoner. Produksjon av lys er et eget fagfelt, og mange komponenter skal stemme overens for å få den beste kvaliteten og de beste brennegenskapene. Flere av de ansatte hos Tyrilys har jobbet ved fabrikken i over 30-40 år, og har en utrolig sterk fagkompetanse. Laget av kun de beste råvarer skaper lysene fra Tyrilys den lune og gode stemningen i norske hjem.

Produksjon av Tyrilys
Råvaren i lysene er parafinvoks og den kommer til fabrikken varm og flytende. Parafinvoks kommer i forskjellige kvaliteter og fremstilles under høyt trykk og temperatur. Kvaliteten som Tyrilys bruker er den reneste som er mulig å lage! Dette er viktig for at lyset skal brenne så rent som mulig, med minst mulig soting.

Råvaren kjøles ned og lages om til et fint pulver. All kjøling i produksjonen skjer ved hjelp av elvevann fra Krøderfjorden, som ligger rett på nedsiden av fabrikken. Pulveret blir så presset i former og kommer ut som ferdige råvareprodukt, som videre blir dyppet i ulike farger. I produksjonen blir alle produkter pakket for hånd, og veike, vekt og brennegenskaper kontrolleres daglig. Godt arbeid med kvalitetssikring gjør at Tyrilys alltid leverer topp kvalitet!

Twistlys
Twistlys er en gammel slager fra 70-tallet, som fikk sin renessanse for noen år tilbake. Tyrilys var i sin tid først ute med slike tvinnede spirallys, og lysene lages fortsatt på den manuelle, originale maskinen fra 70-tallet! Når du setter et twistlys fra Tyrilys i lysestaken din hjemme, kan du tenke på at nettopp det lyset er et stykke ordentlig håndverk, utført av fagfolk på Krøderen. Hvert eneste lys inspiseres manuelt, for å sikre topp kvalitet! Se en videosnutt av hvordan lysene blir til her.

Loading...

Gjenbruk
Gjenbruk blir stadig viktigere, og i produksjonen hos Tyrilys blir absolutt ingenting kastet. Lys som ikke passerer kvalitetskontrollen, svinn osv. gjenbrukes til lysproduksjon i den grad det er mulig. Alt som ikke kan gjenbrukes til produksjon av lys brukes i produksjon av fakler, håndfakler og tennbriketter.

Visste du at Tyri-navnet kommer fra tyriroten; den trolske roten på furutreet? Tyriroten er kjent for å brenne både vel og lenge. Den inneholder en form for kvae som gjør den lett antennelig, samt at den brenner med en klar, lys flamme. Tyriroten ble for flere hundre år siden benyttet til lyskilde, ved at man skar roten i lange stikker; såkalte tyristikker. Hos oss får du kjøpt Tyristikker i form av tennbriketter, som er laget av 100% resirkulert voks.