Slik tar du vare på bestikket ditt

Har du opplevd at bestikket ditt har fått flekker eller har mistet glansen? Selv det fineste bestikket kan med tiden bli misfarget hvis det utsettes for syreholdig mat, salt eller sterke vaske- og blekemidler. Her gir vi deg noen gode tips til hvordan du kan behandle bestikket ditt for å forlenge levetiden.

  • Bestikk skal alltid skylles ordentlig etter bruk for å fjerne matrester med høyt syreinnhold, som f.eks. salt, sitron og ketsjup.
  • Hvis bestikket vaskes i åpen kurv nederst i oppvaskmaskinen, kan det bli stående for tett og dermed ikke bli ordentlig vasket. Matrester kan føre til flekker på bestikket. Flekker kan også oppstå hvis bestikk av forskjellige materialer står tett i oppvaskkurven. Da kan elektrisk spenning skape korrosjon; altså etsning, mellom materialene. Av samme grunn bør heller ikke bestikk ligge i bløt i en rustfri oppvaskkum.
  • Hvis du vasker bestikket i kurv nederst i oppvaskmaskinen, bør det alltid settes med håndtaket ned. Husk å sette bestikk av forskjellig materiale i hvert sitt rom. Plasser alltid kniver for seg selv, da de er mer utsatt for rustangrep enn andre bestikkdeler er. For å bevare levetiden til bestikket ditt, anbefales en topphengt bestikk-skuff.
  • Etter oppvask bør bestikket tørkes av med et tørt håndkle så snart som mulig. Oppvaskmiddel og eventuelle matrester kan med tiden føre til at bestikket mister glansen. Hvis bestikket lufttørkes, bør det ikke stå for tett sammen i bestikk-kurven.
  • Husk å alltid åpne oppvaskmaskinen så snart den er ferdig, så ikke bestikket blir stående i et varmt og fuktig miljø. Det er viktig at bestikket er helt tørt før det legges i en bestikkskuff.
  • Rustfritt bestikk har høy rustbestandighet, men det betyr ikke at det aldri ruster. Bestikket kan bli misfarget, og rustflekker kan oppstå dersom en ikke tar vare på det. Flekker oppstår tydeligst på nytt bestikk. Etter en tids bruk, vil en beskyttende hinne oppstå, som gjør at belegget ikke lenger er like følsomt.
  • Polish for messing og kobber må ikke benyttes. Unngå også bruk av produkter som kan lage riper i bestikket, som f.eks. stålull.
  • Alle våre bestikk kan vaskes i oppvaskmaskin. For å bevare bestikket på best mulig måte, anbefaler vi likevel å vaske legert bestikk i rustfritt stål for hånd. Legering betyr at bestikket har en farge, som f.eks. gull eller sort.
  • VIKTIG: Bestikket vårt tåler ikke høyere temperatur enn 45°C og bevares best når det vaskes med et oppvaskmiddel med en lav prosentandel av syrebasert blekemiddel (max 15%). Vi anbefaler oppvasktabletter fra Finish.