4 tips til bilferie med barna

Lengre bilturer med barna kan være både utfordrende og koselig. Vår kollega Maria er ikke ukjent med konseptet bilferie med barn. Med to rastløse smågutter i baksetet og siste destinasjon minst 8 timer unna, er fort setningen «er vi fremme snart?» litt som et hakk i plata. Men, litt planlegging reduserer stresset – det er heldigvis ikke så mye som skal til for at det går fra anarki til harmoni når de er on the road again. Her er Maria sine 4 beste bilturtips når du skal reise med barn:

1. Hold blodsukkeret i sjakk
Jeg pakker en liten kjølebag med matpakke, drikke, oppkuttet frukt i mindre matbokser og smoothie med havregryn som metter små mager. Snacks og matpakke er ikke bare mettende, det er også fine som distraksjoner. Denne kjølebagen passer vi på å ha lett tilgjengelig, for eksempel på gulvet på passasjersiden slik at vi kan plukke ut etter hvert som behovene melder seg. Kjøleelementer i bunnen og isbiter i drikkeflaskene holder maten kjølig.

Biltur_collage_mat.jpg

2. Distraksjoner
Vi pleier å la barna pakke en liten ryggsekk hver med noen leker de vil ha med seg, i disse pleier det å havne mye ymse, så vi pakker også noen aktiviteter. Tegnesaker, kanskje en ny tegne- eller klistermerkebok, bilbingo, noen figurer vi vet de liker å leke med, og ferdig nedlastede lydbøker fra for eksempel Storytel – bukkene bruse er vår favoritt. Det kan være litt kjedelig å sitte fastspent i bilsetet, men samtidig er det en hyggelig tid til å snakke sammen om det vi ser og hvor vi skal. Spør barna hva de gleder seg til, om de husker det morsomme dere gjorde sist dere var der osv. Småprat om forventninger og gamle historier er superkoselig. Vi har noen faste bil-leker som alle blir med på, for eksempel at vi velger en farge hver og så teller vi hvor mange biler som kjører imot oss med disse fargene, førstemann til 10 biler vinner.

3. Komfort
På lengre kjøreturer er vet greit å ikke måtte stoppe fordi en knapp gnager på rompa, eller ei hette er i veien for hodet, derfor er det joggebukser og t-skjorter som gjelder – praktisk og komfortabelt slik at det ikke klemmer eller skaper ubehag, samtidig som det er lett å justere påkledningen etter temperatur. Små uhell skjer stort sett alltid når vi drar på bilferie så vi har plastposer, våtservietter og et klesskift lett tilgjengelig. Minsten kan fortsatt sovne når vi kjører bil, og da er en nakkepute god å ha, slik at han slipper å henge med huet.

Biltur_collage_aktiviteter.jpg

4. Stopp og lek
Pakk med såpebobler og en ball slik at dere kan leke og løpe og utnytte tiden til bevegelse når det er tid for å stoppe.

God sommer og god tur!