5 tips til bilferie med barna

Lengre bilturer med barna kan være både utfordrende og koselig. Vår kollega Camilla er ikke ukjent med konseptet bilferie med barn. Med bilen fullpakket for ferien, og to livlige krabater i baksetet med setebeltet fastspent, er det lurt å ha gjort litt forberedelser. Det er ikke så mye som skal til for å gå fra "er vi fremme snart?" hvert 5.minutt, til en mer harmonisk affære on the road again. Her er Camilla sine 5 beste bilturtips når du skal reise med barn:

1. Hold blodsukkeret i sjakk

Jeg pakker en kjølebag med matpakker, drikke, oppkuttet frukt i mindre matbokser og smoothie med havregryn som metter små mager. Snacks og matpakke er ikke bare mettende, det er også fine distraksjoner. Denne kjølebagen passer vi på å ha lett tilgjengelig, for eksempel på gulvet på passasjersiden slik at vi kan plukke ut etter hvert som behovene melder seg. Kjøleelementer i bunnen holder maten kjølig, og isbiter i flaskene holder drikken frisk og kald.

2. Distraksjoner

Vi pleier å la barna pakke en liten ryggsekk hver med noen leker de vil ha med seg. I disse pleier det å havne mye ymse, så vi pakker også noen aktiviteter i tillegg. Tegnesaker, kanskje en ny tegne- eller klistermerkebok, bilbingo og noen figurer vi vet de liker å leke med. Ferdig nedlastede lydbøker er også et godt tips. Det kan være litt kjedelig å sitte fastspent i bilsetet, men samtidig er det en hyggelig stund som kan benyttes til å snakke sammen om hvor vi skal og det vi ser når vi kjører. Spør barna om hva de gleder seg til, om de husker det morsomme dere gjorde sist dere var der osv. Småprat om forventninger og gamle historier er superkoselig. Vi har noen faste bil-leker som alle blir med på, for eksempel at vi velger en farge hver og så teller vi hvor mange biler som kjører imot oss med disse fargene, førstemann til 10 biler vinner. En morsom quiz er heller aldri feil - her tilpasser du spørsmålene etter barnas alder og interesse.  

3. Komfort

På lengre kjøreturer er det joggebukser og t-skjorte som gjelder! Praktiske og komfortable klær som ikke klemmer eller skaper ubehag, samtidig som det er lett å justere påkledningen etter temperatur. Det er kjedelig å måtte stoppe fordi en knapp gnager på rompa, eller ei hette er i veien. Med barn i bilen er det også for gjort at små uhell skjer - så plastposer, våtservietter og et klesskift er veldig lurt å ha lett tilgjengelig. Har du barn som lett sovner i bilen, kan en liten nakkepute også være fint å pakke med.  

4. Stopp og lek

Husk å ta gode pauser hvor barna kan få løpt litt fra seg. Pakk med såpebobler og en ball, slik at dere kan leke og løpe og utnytte tiden til bevegelse når dere stopper.  

5. Begynn ferien i bilen

Hvis dere skal på bilferie, eller har en 8-timers tur foran dere for å komme dere til bestemor og bestefar, er det fint å tenke at ferien begynner i bilen. Går man inn med den innstillingen skal du se at turen går unna litt fortere. Ha med noe ekstra godt å spise og snacks alle liker, litt ekstra kos er viktig iblant!  

God sommer og god tur!